کد سایت fa10495 کد بایگانی 10707 نمایه ثواب برای امام جماعت در نمازهای پنجگانه
طبقه بندی موضوعی Laws and Jurisprudence|گوناگون
خلاصه پرسش
آیا در آیات و روایات ثوابی برای امام جماعت قرار داده شده است؟
پرسش
آیا آیات و روایاتی در دست داریم که ثواب و پاداش هایی را برای امام جماعت بیان کرده باشند؟ راجع به شرایط امام جماعت مطلب زیاد هست، اما این که چه اجر و پاداشی می برد چیزی پیدا نکردم اگر ممکن است مرا راهنمایی بفرمایید.
پاسخ اجمالی

در آیات و روایات بر اهمیت نماز جماعت تأکید شده است. روشن است که امام جماعت در برپایی نماز جماعت و ایجاد روح وحدت در بین مسلمین نقش داشته و بر این اساس دارای ثواب و پاداش است.

پاسخ تفصیلی

در قرآن کریم به صورت کلی به وحدت و اجتماع مسلمانان که یکی از مصادیق آن نماز جماعت باشد، اهمیت داده شده است؛ مانند جمله «و رابطوا»[1] در سوره آل عمران، که بیانگر این است مسلمانان باید با یکدیگر در ارتباط بوده، و وحدت داشته باشند. امام جماعت از آن رو که در برپایی نماز جماعت و ایجاد این وحدت، نقش اساسی را ایفا می کند، یقینا از ثواب بهره می برد، و چه بسا بیشتر از مأمونین دارای پاداش و ثواب باشد.

در باره شأن نزول آیه «در انجام همه نمازها، (به خصوص) نماز وسطى [نماز ظهر] کوشا باشید! و از روى خضوع و اطاعت، براى خدا بپاخیزید!»[2] گفته شده است که افرادی به خاطر تفرقه در بین مسلمانان در نماز جماعت شرکت نمی کردند، پیغمبر اکرم (ص) از این جهت ناراحت بود و آنها را تهدید به مجازات شدید کرد.[3]

در باره ثواب نماز جماعت روایات زیادی وارد شده است[4] مثلا امام صادق (ع) فرمود: همانا نماز جماعت بیست و سه درجه بالاتر از نماز فرادى است... .[5]

روشن است که نماز جماعت، وقتی نماز جماعت خواهد شد که دارای امام جماعت باشد، لذا برای امام جماعت هم همان ثواب ها وجود دارد. بله برخی از مراجع تقلید می فرمایند: امام جماعت اگر بخواهد فضیلت نماز جماعت را خودش هم درک نماید، باید قصد امامتِ جماعت کند.[6]

[1] . آل عمران، آیه 200:(یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَ صابِرُوا وَ رابِطُوا وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُون): اى کسانى که ایمان آورده‏اید! (در برابر مشکلات و هوسها،) استقامت کنید! و در برابر دشمنان (نیز)، پایدار باشید و از مرزهاى خود، مراقبت کنید و از خدا بپرهیزید، شاید رستگار شوید!‏

[2] . بقره، 238.

[3] . مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج2، ص 206 – 207، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ اول، 1374ش.

[4] . نک به: مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج 85، ص 12 – 15، مؤسسة الوفاء بیروت، لبنان.

[5] . مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج 85، ص 12، ح 21.

[6] . خامنه ای، سید علی اجوبة الاستفتائات (بالفارسیة)، ص 111.