تاریخچه زندگی خفینه بن قیس بن سلمه بن طریف که بنابر برخی از گزارش‌ها از شهدای عاشورا بود را بنویسید.
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه خفینه بن قیس بن سلمه بن طریف را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

به استناد گزارش برخی از منابع تاریخی کهن، خفینة بن قیس بن سلمة بن طریف بن ابان بن سلمة بن حارثة بن فهم‏ فهمی، یکی از افراد سعادتمندی بود که توانست روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) بجنگد و نام خود را در زمره‌ی شهدای کربلا ثبت نماید.[1]

همچنین گزارش شده است که پدربزرگ این شهید به نام «سلمه» از یاران رسول خدا(ص) بود.[2]

در برخی از منابع متأخر، نام وی را حبشی(حبشه)[3] بن قیس (قاسم)[4] بن سلمة بن طریف بن ابان بن سلمة بن حارثه همدانی نهمی، و یا بن قیس النهمی من بنی نهم‏ ذکر کردند.[5] بنی نهم، تیره‏ای از قبیله‌ی همدانیان را تشکیل می‏دادند.[6]

بر فرض پذیرش این نام برای وی، باید گفت وی از کسانی است که قبل از آغاز جنگ به کربلا رسید و در شب عاشورا نزد امام(ع) آمد و در رکاب ایشان(ع) شربت شهادت نوشید.[7]

اطلاعات بیشتری از این شهید در دسترس نیست و در زیارت‌نامه‌ها نیز نامی از وی برده نشده است.

[1]. ابن حجر عسقلانی، احمد بن علی، الاصابة فی تمییز الصحابة، تحقیق، عبد الموجود، عادل احمد، معوض، علی محمد، ج 3، ص 199، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1415ق.

[2]. همان.

[3]. مامقانی، عبدالله‏، تنقیح المقال فی علم الرجال‏، محقق، مامقانی، محی‏الدین و مامقانی، محمدرضا، ج 17، ص 318، قم، موسسة آل البیت(ع) لإحیاء التراث‏، چاپ اول، 1431ق.

[4]. امین عاملی‏، سید محسن، اعیان الشیعة، ج 1، ص 611، بیروت، دار التعارف للمطبوعات‏، 1406ق.

[5]. سماوی، شیخ محمد بن طاهر، ابصار العین فی أنصار الحسین(ع)‏، ص 134، قم، دانشگاه شهید محلاتی‏، چاپ اول، 1419ق.

[6]. همان.

[7]. تنقیح المقال فی علم الرجال‏، ص ج 17، ص 318 – 319.