آیا می شود در مواقعی که کف دست، آن خیسی لازم را بر روی محل مسح پا انتقال نداده دوباره پاها را مسح کشید؟
پرسش
گاهی در هنگام وضو گرفتن، زمانی که پاها را مسح می کشیم احساس می شود که کف دست، آن خیسی و تر بودن لازم را بر روی محل مسح پا انتقال نداده است. آیا می شود دراین مواقع دوباره پاها را مسح کشید؟
پاسخ اجمالی

پاسخ مراجع عظام تقلید به پرسشی در همین موضوع، این چنین است:

س: چنانچه در وضو یک بار پا را مسح کنیم ولى آب خوب آن را فرا نگرفت وظیفه چیست؟

ج: محل را خشک کنید و دوباره ]با ترىِ آب وضوى که در دست مانده[ مسح کنید، یا چنانچه قسمتى را که خشک مانده از سر یکى از انگشتان پا تا برآمدگى[1] روى پا مسح کنید بى‌اشکال است.[2]

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1]. آیات عظام: خامنه ای،سبحانی: «تا مفصل پا مسح کند»، امام خمینى، توضیح المسائل (محشّى)، محقق و مصحح، بنى هاشمى خمینى، سید محمد حسین، ج‌1، ص 201، ‌دفتر انتشارات اسلامى، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ صافی: «واجب آن است که تا مفصل-جایى که پا خم مى‌شود- را نیز مسح کند»، صافی گلپایگانى، لطف الله، احکام نوجوانان، ص 47، نشر راسخون، قم، چاپ پانزدهم، 1424ق.

[2]. فاضل لنکرانى، محمد، جامع المسائل، ج‌1، ص 50، انتشارات امیر قلم، قم، یازدهم، ه‍ ق؛ تبریزى، جواد، رساله احکام جوانان و نوجوانان، ص 133، بی نا، قم، چاپ اول، بی تا؛ بهجت، محمد تقى ، استفتاءات، ج‌1، ص 140، نشر دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، چاپ اول، 1428 ق؛ توضیح المسائل (محشى )، ج‌1، ص 180.