آیا وجود بکارت دختر جزء شرایط ضمن عقد است؟
پرسش
می دانیم که اگر بکارت زن در عقد شرط شود و بعد از عقد معلوم شود زن باکره نیست، شوهر حق فسخ عقد را دارد. حال: 1.اگر در عقد به چنین شرطی تصریح نشود، آیا این امر بطور عرفی جزو شرایط ضمن عقد نمی باشد؟ 2. در صورت شرط کردن، آیا اگر پرده بکارت (قبل یا بعد از عقد) به غیر از ارتباط زناشویی از بین رفته باشد، باز هم برای شوهر حق فسخ عقد باقیست؟
پاسخ اجمالی

1.با توجه به اینکه این مسئله یک امر عرفی می باشد، می تواند در جوامع متفاوت، مختلف باشد. اما در جامعه ایران، به عقیده برخی اندیشمندان، عرفا شرط بکارت در ضمن عقد در نظر گرفته می­شود، مگر آنکه قرائنی بر خلاف آن ثابت شود. [1] اما گروهی دیگر وجود چنین شرط عرفی ضمنی را نمی­پذیرند. [2]

2. معمولاً کسانی که چنین شرطی را مطرح می کنند، مرادشان آنست که قبلا دختر با مرد دیگری ارتباط جنسی نداشته باشد. که در این صورت اگر بکارت دختر به روش های دیگری (مثلا فعالیتهای ورزشی یا تصادف) از بین رفته باشد، ضرری به عقد ازدواج وی نمی زند و مرد هم حق فسخ ندارد.

البته اگر از ظاهر شرط بکارت، هرگونه ازاله ی بکارت، فهمیده شود، در اینجا نیز شوهر حق فسخ عقد را خواهد داشت. در هر حال این مسئله مربوط به قبل از عقد است و گر نه در ازاله بکارت بعد از عقد، شوهر حق فسخ ندارد.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [3]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

ج1) به طور عرفی از شرایط ضمن عقد به حساب نمی آید.

ج2) اگر بعد از عقد زائل شود حق فسخ ندارد و نسبت به قبل تابع کیفیت شرط مى‌باشد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

1-خیر.

2-بله اگر عقد مشروط به باکره بودن باشد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

1ـ معمولا در محیط های ما، شرط بکارت به عنوان یک شرط ضمنی و از پیش توافق شده می باشد.

2ـ تنها در صورتی که ازاله بکارت بعد از عقد بوده، حق فسخ ندارد.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

1- شرایط ارتکازی عرفی تابع عرف خاص در جامعه ای است که عقد در آن صورت می گیرد، بعید نیست در عرف جامعه سنتی ایران بکارت شرط ارتکازی در عقد ازدواج است.

2- این امر تابع نوع شرط است اگر بکارت شرط شده است ظاهرا وجود این خصوصیت، شرط است مگر این که مراد از آن به صراحت لفظ یا ارتکاز عقلایی، ازدواج نکردن باشد.

لینک به سایت استفتائات

[1] . آیات عظام مکارم شیرازی و هادوی تهرانی.

[2] . آیات عظام سیستانی و خامنه ای.

[3] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.