حکم شرعی قراردادهای فارکس و لوریج اعطایی چیست؟
پرسش
پیرو سوالات شماره 7782 و 7973 که در رابطه بازار فارکس هست: همانطور که در سوال شماره 7973 عرض کردم کارگزاران بازار فارکس به سه دسته تقسیم می شوند که شرح این سه دسته در لینکی خدمتتان ارائه می دهم آورده شده است: http://www.gheymatha.com/showpost.php?p=125325&postcount=1 http://www.gheymatha.com/showthread.php?t=4068 سوالم در رابطه با کارگزاران مارکت میکر هست که با توجه به اطلاعاتی که به دست آورده ام این نوع کارگزاران بعضی وقت ها خودشان در مقابل معاملات معامله گر قرار می گیرند و وقتی که مثلا من خرید می کنم خود کارگزار به من می فروشد و بلعکس اگر بفروشم کارگزار از من می خرد، البته این تا وقتی است که برای کارگزار سود داشته باشد یعنی وقتی که متوجه بشود که معامله گر در معاملاتش موفق نیست و وقتی که اگر ببیند که با این روش برایش سود ندارد و ضرر می کند سر دیگر معاملات را به یک کارگزار دیگر یا نهایتا شبکه بین بانکی متصل می کند . و همچنین در کارگزاران مارکت میکر، ما به التفاوت نرخ خرید و فروش که "اسپرید" نامیده می شود ثابت است در حالی که در بازار بین بانکی نمی شود که همیشه اختلاف بین خرید و فروش ثابت باشد و متغیر است. چیزی که در کارگزاران "ای سی ان " مشاهده می شود. و همچنین سوال دومم هم در رابطه با "لوریج" یا همان اعتباری است که کارگزار به سرمایه معامله گر اضافه می کنه تا معامله گر با حجم کم بتواند وارد معاملات بازار ارز بشود.چون با سرمایه های کم نمی شود وارد بازار فارکس شد. آیا این اعتباری که کارگزار به سرمایه معامله گر اضافه می کند از لحاظ شرعی جایز هست؟ و یک لینک دیگر هم خدمتتان ارائه میدهم که تقریبا با موضوع ارتباط داره: http://forum.sarmaye.com/showthread.php?t=5356
پاسخ اجمالی

حتی اگر قراردادهای این سیستم ها و این شبکه ها صدردرصد صحیح باشد و هیچ گونه اشکال شرعی نداشته باشد (که چنین فرضی بعید است) لیکن در صورتی که ارتباط با این کارگزاران اینترنتی باشد عمل به این قراردادها و تعهدات شان هیچ گونه تضمینی ندارد.

همچنین مطالبی که شما بیان کرده اید روشنگر این است که این کارگزاران  قبل از این که نفع شما را در نظر بگیرند به فکر سود خود هستند و بعید است کسی باور کند که آنان سود خود را فدای سود سرمایه گذار کنند.

در این سیستم ها سرمایه گذار تمام اطلاعات مربوط به چگونگی تجارت خود را تنها از طریق "مارکت میکر" دریافت می کند که معلوم نیست تا چه حد این اطلاعات واقعی باشد.

اما در رابطه با اعطای اعتبار (لوریج) برای خرید بیش از مقدار سرمایه، گرچه نفس این کار و استفاده از چنین اعتباراتی اشکال ندارد اما این مطلب نیز بسیار جای تأمل دارد؛ زیرا چنین افراد و سیستم‌هایی همیشه به فکر سود خود می باشند.

پاسخ تفصیلی

کاربر محترم به لینک هایی که شما معرفی کرده بودید مراجعه کردیم اطلاعات خوبی داشت ولی چیزی از مفاد قرار داد در آنها نبود بنابر این در باره قرارداد نمی توانیم اظهار نظر کنیم.

اما باید بگوئیم حتی اگر قرار دادهای این سیستم ها و این شبکه ها صدردرصد صحیح باشد و هیچ گونه اشکال شرعی نداشته باشد(که چنین فرضی بعید است) لیکن در صورتی که ارتباط با این کارگزاران اینترنتی باشد عمل به این قرارداد ها و تعهدات شان هیچ گونه تضمینی ندارد و در صورت تخلف امکان تعقیب و پی گیری بسیار ضعیف است و قوه قضائیه هیچ گونه تعدی در پیگیری چنین سیستم های که مراکز آنها در خارج از کشور و نامعلوم است ندارند!!.

همچنین با توجه به آنچه شما نوشته اید :" مارکت میکرها بعضی وقت ها خودشان در مقابل معاملات معامله گر قرار می گیرند و وقتی که مثلا من خرید می کنم خود کارگزار به من می فروشد و بلعکس اگر بفروشم کارگزار از من می خرد، البته این تا وقتی است که برای کارگزار سود داشته باشد یعنی وقتی که متوجه بشود که معامله گر در معاملاتش موفق نیست و وقتی که اگر ببیند که با این روش برایش سود ندارد و ضرر می کند سر دیگر معاملات را به یک کارگزار دیگر یا نهایتا شبکه بین بانکی متصل می کند ." باید بگوئیم این مطالبی که شما به حق بیان کرده اید بسیار هشدار دهنده و آگاهی بخش است و معنی آن این است که این کارگزاران  قبل از این که نفع شما را در نظر بگیرند به فکر سود خود هستند و بعید است کسی باور کند که آنان سود خود را فدای سود سرمایه گذار کنند.

علاوه بر اینکه از طرف دیگر نحوه اطلاع رسانی یک طرفه است و شما اطلاعات مربوط به تجارت خود را تنها از طریق "مارکت میکر" می توانید دریافت کنید که معلوم نیست تا چه حد این اطلاعات واقعی باشد. بنا براین یک مشکل بزرگ تجارت هایی از این دست ، این است که سرمایه گذار و سرمایه اش کاملاً در اختیار کارگزاران (مارکت ها) هستند و هر چه را که او می گوید باید بپذیرند. مخصوصا با توجه به منافع مادی زیادی که در میان است کمتر می توان به چنین روش هایی اعتماد کرد.

اما در رابطه با اعطای اعتبار (لوریج) برای خرید بیش از مقدار سرمایه، گرچه نفس این کار و استفاده از چنین اعتباراتی اشکال ندارد، اما این مطلب نیز بسیار جای تأمل دارد؛ زیرا چنین افراد و سیستم هایی همیشه به فکر سود خود می باشند.