چرا در ازدواج موقت فقط به مردها توجه شده است؛ مانند ضرورت، ثواب و... . زن در ازدواج موقت از نظر شرعی چه وضعیتی دارد؟ آیا پذیرفتن درخواست ازدواج موقت گناهی را متوجه زن نمی‌کند؟
پرسش
سلام من تحقیق کاملی درباره ازدواج موقت کردم. اما همه انچه خواندم برای مردان بود ازجمله ثواب و ضرورتش. لذا میخواهم بدانم زن درازدواج موقت از نظر شرعی چه وضعیتی دارد. ازنظر ضرورت ،ثواب و... . وایا پذیرفتن درخواست ازدواج موقت گناهی رامتوجه زن نمیکند؟
پاسخ اجمالی
نگاه منفی‌ای که در مورد ازدواج موقت وجود دارد - بویژه از ناحیه زنان - این است که جامعه همیشه زنان را در این مسئله، کالایی در نظر می‌‌گیرد برای برطرف کردن نیاز جنسی مردان، در حالی‌که تعالیم و آموزه‌های دینی ما چنین نگاهی را نسبت به این مسئله ندارد. آموزه‌های دینی ما ازدواج موقت را همانند ازدواج دائم به رسمیت می‌شناسد، منتها با شرایط خاص. این مسئله از آن‌رو تشریع شده است تا جلوی انحراف جنسی گرفته شود، چه از ناحیه مردان و چه از طرف زنان.
آیا در ازدواج موقت، لذت جنسی فقط از آن مردان است، یا زنان نیز بهره جنسی دارند؟
بنابراین، نه تنها زنان در این مسئله تن به گناه نمی‌دهند که به همان اندازه مردان دارای ثواب و پاداش می‌باشند؛ چرا که آنان با پذیرش ازدواج موقت سهمی برابر با مردان در جلوگیری از انحرافات جنسی دارند.
اما از آن‌جا که زنان مظهر عفاف و نجابت‌اند؛ لذا این امر در شرع مورد لحاظ قرار گرفته و شأن زنان را بالاتر از آن در نظر گرفته تا آنان را مورد خطاب قرار دهد و به آنها بگوید خودتان را عرضه کنید برای ازدواج موقت که چنان ثوابی برای شما در نظر گرفته شده است.
لحن روایات ما نیز از آن‌رو مردانه است که در اکثر جوامع متمدن و غیر متمدن، این سنت جاری بوده و امروزه نیز جریان دارد که مردان برای انتخاب همسر به سراغ زنان می‌روند، با این نگاه بدیهی است دین اسلام در همین راستا، مردان را در موضوع ازدواج مخاطب قرار داده و به عنوان تشویق به پیروان خود توصیه نموده، اگر ازدواج موقت انجام دهید، چنان پاداشی برای شما در نظر گرفته می‌شود و این بدان معنا نیست که زنان در اجر معنوی در این مسئله با مردان همسان نیستند.
برای آگاهی بیشتر نوشته‌های ما در این زمینه را مطالعه کنید، ان‌شاء الله مفید است:
ازدواج موقت و آرامش، ۲۹۲۵
همسر دوم، ۳۲۷۴۳