حکم زنا با زن شوهر دار چیست؟
پرسش
اگرزنی مدت یک سال درعقددائم مردی باشد و در این مدت از اول ازدواج بین این دو نفراختلاف باشد و از طرف زن هیچ علاقه ای وجود نداشته باشد و به علت فریب دادن زن توسط مرد قبل از ازدواج و پنهان کردن اعتیاد از طرف مرد، زن تصمیم به طلاق گرفتن بگیرد آیا این اقدام طلاق از طرف زن، طلاق از نوع خلع محسوب می شود؟ این در صورتی است که زن حدود 2 سال درخانه پدرش زندگی می کرده و در این مدت هیچ نفقه ای از طرف مرد دریافت نمی کرده حال آیا این زن، زن آن مرد حساب می شود و اگر موجب اشتباهی شد و با مردی رابطه برقرار کرد تا ابد بر مرد دوم حرام می شود.
و اگر زن به علت سن کمش و نداشتن هیچ مرجع تقلید و نداشتن هیچ آگاهی نداشته باشد باز هم تا ابد به آن مرد حرام می شود و بعد از طلاق گرفتن از شوهرش بعد از 4 سال نمی تواند با آن مردی که رابطه برقرار کرده و نزدیکی کرده ازدواج کند؟
پاسخ اجمالی

از آن جایی که شما اقدام به طلاق (خلع) نمودی ولی در عمل هیچ گونه طلاقی صورت نپذیرفته از این رو باید گفت: براساس فتوای اکثر فقها شما بر این مرد حرام ابدی می شوید و فرقى نیست بین این که زناکننده بداند به این که آن زن  شوهر دار است یا نداند و فرقى بین عقدى و صیغه نیست[1]. البته طبق فتوای آیت الله صانعی[2] و مرحوم آیت الله تبریزى، بر مرد زنا کننده بنا بر أظهر حرام ابدى نمى‏شود.

اما اگر صیغه طلاق بر اساس شرایطش جاری شده باشد ولی عمل زنا در زمان عده‏ بوده است. عده چون یا رجعی است یا بائن این دو قسم را جداگانه بررسی می کنیم:

الف. عده طلاق، عده طلاق رجعی[3] باشد، در این صورت اگر کسی با زنی که در عده طلاق رجعی است مقاربت کند طبق نظر اکثر فقهای معاصر، آن زن بر او حرام ابدی می شود (البته طبق فتوای آیت الله صانعی و مرحوم آیت الله تبریزی و آیت الله فاضل لنکرانی (ره) موجب حرمت ابدی نمی شود)[4] و در این جهت فرقی بین این نیست که علم داشته باشند که مقاربت در زمان عده موجب حرمت ابدی است یا نه[5].

ب. عده طلاق، عده طلاق بائن[6] باشد، در این صورت مقاربت با او موجب حرمت ابدی نبوده و بعد از اتمام عده اش می توان آن زن را به عقد خود در آورد (البته طبق فتوای آیت الله مکارم شیرازی در این صورت نیز به احتیاط واجب حرام ابدی می شود)[7].

بنابراین اگر شما هر دو نفر مقلد آیات عظام تبریزی یا فاضل بودید یا الان از آیت الله صانعی تقلید می کنید می توانید با هم دیگر ازدواج کنید و گرنه این ازدواج حرام ابدی است و در این مسأله فرقی نمی کند که بعدا جند سال از طلاقش گذشته باشد.[8]

[1] نجاة العباد (للإمام الخمینی)، ص: 371، مسأله 10توضیح المسائل مراجع، ج 2، ص 472، مسئله 2403، دفتر انتشارات اسلامی حوزه علمیه قم، 1383

[2] استفتاء از طریق تماس تلفنی با دفتر ایشان

[3] «طلاق رجعى» آن است که بعد از طلاق تا وقتى زن در عدّه است، مرد(شوهر) مى‏تواند به او رجوع نماید. توضیح المسائل مراجع، ج 2، ص 529، مسئله 2522، دفتر انتشارات اسلامی حوزه علمیه قم، 1383.

[4]. همان، ص 469، مسئله 2398.

[5] بنابر استفتای شفاهی از دفتر آیة الله العظمی مکارم شیرازی.

[6] طلاق بائن آن است که بعد از طلاق، مرد حقّ ندارد به زن خود رجوع کند، یعنى بدون عقد او را به زنى قبول نماید و آن بر پنج قسم است: اوّل: طلاق زنى که نُه سالش تمام نشده باشد. دوم: طلاق زنى که یائسه باشد یعنى اگر سیّده است بیشتر از شصت سال و اگر سیّده نیست بیشتر از پنجاه سال داشته باشد. سوم: طلاق زنى که شوهرش بعد از عقد با او نزدیکى نکرده باشد چهارم: طلاق سوّمِ زنى که او را سه دفعه طلاق داده‏اند پنجم: طلاق خلع و مبارات(طلاق زنى را که به شوهرش مایل نیست و مهر یا مال دیگر خود را به او مى‏بخشد که طلاقش دهد «طلاق خلع» گویند و اگر زن و شوهر یکدیگر را نخواهند و زن مالى به مرد بدهد که او را طلاق دهد، آن طلاق را «مبارات» گویند. همان، ص 529، مسئله 2522و 2528 و 2531.

[7] همان، ص 469، مسئله 2398.

[8] اقتباس از نمایه: زنا با زن شوهر و حرمت ابدی، سؤال 2443 (سایت: ).