آیا شرکت در فعالیت های گلدکوئیست جهت رفع نیازهای دنیوی حرام است؟
پرسش
در یکی از صفحات سایت شما، شرکت در گلدگوئیست را حرام دیدم.
1. شرکت در گلد کوئیست جهت رفع حوائج لازم دنیوی از قبیل خانه ادای دین و قرض و وام باشد چه حکمی دارد؟
2. هدف از شرکت با توجه به اینکه دولت هیچ گامی را در جهت بهبود وضعیت مردم برنداشته و به نیت کسب درآمد و کمک به دیگران باشد چه حکمی دارد؟
(حقیر از آیت الله بهجت تقلید می کنم)
پاسخ اجمالی

1. فعالیت در چنین شرکت هایی به دلیل فساد و ضررهای زیادی که برای اقتصاد کشور شهروندان دارد از سوی مقامات قضایی جمهوری اسلامی به طور رسمی و قانونی منع شده و تمامی مراجع عظام (حفظهم الله) نیز به دلیل اشکالات شرعی متعددی که در چنین شرکت هایی وجود دارد فعالیت و شرکت در آن را حرام می دانند و از آنجایی که ما هم عضوی از این کشور و در این مرز و بوم زندگی می کنیم، شرکت در آن و لو به جهت رفع حوائج دنیوی از هر قبیل که باشد حرام است.

2. دولت از بدو انقلاب تا کنون همواره سعی بر این داشته تا گامهایی استوار و مؤثر در جهت بهبود وضعیت فرهنگی اقتصادی و سیاسی مردم بردارد و با وجود تمام سختی ها و تحریم هایی که به طور ناروا بر علیه کشور جمهوری اسلامی ایران بوده و هست باز توانسته است با تدبیر و خلاقیت با مشکلات مقابله کند. در حالیکه فعالیت در چنین شرکت هایی که طبق نظر کارشناسان خبره اقتصادی ضرر جبران ناپذیری به اقتصاد کشور می زند واضح و مبرهن است که دارای اشکال شرعی و اقتصادی است.

با این حال سؤال مذکور برای دفاتر تعدادی از مراجع ارسال و  استفتاء شد که پاسخ آنان به شرح ذیل می باشد:

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

فعالیت مرموز اقتصادى شرکت گلدکوئست و سایر شرکت هاى مشابه داخلى و خارجى مشروع نمى باشد، و شبیه نوعى قمار و لاتار است. و شایسته شما عزیزان نیست که آلوده آن شوید. و کسانى که آلوده آن شده اند و سودى برده اند پول اوّلیه خود را از آن بر مى دارند، و بقیه را به صاحبان اصلى آن مى رسانند. و اگر به آنها دسترسى ندارند، به سایر مال باختگانى که در این طرح شرکت کرده و متضرّر شده اند مى دهند. و اگر به آنها هم دسترسى ندارند، به نیت صاحبان اصلى به فقرا صدقه مى دهند.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):

حضرت آیت الله العظمى سیستانى مجاز نمی دانند مشارکت در این چنین شرکتهاى هرمى را.

حضرت آیت الله العظمی بهجت مد ظله العالی: جایز نیست و حرام است[1].

جهت آگاهی بیشتر مراجعه شود به:

نمایه: بازاریابی شبکه ای و شرکت های هرمی، سؤال 447 (سایت: 480).

1.  استفتاء شفاهی از دفتر ایشان.