آیا بازی کردن با ورق (پاسور) بدون برد و باخت در صورتی که از آلت قمار خارج شده باشد اشکال دارد؟
پرسش
حکم بازی کردن با پاسور (ورق بازی) بدون برد و باخت و برای سرگرمی چیست؟ با توجه به این که در جامعه امروز ایران قبح آن شکسته شده و در بین جوانان فراگیرشده و در ایران از آلت قمار هم خارج شده است؟
پاسخ اجمالی

در خصوص سؤال مذکور حضرت امام خمینی (قدس سره) و دیگر مراجع عظام فرموده اند که: بازى با ورق‏هایى که عرفاً، آلات قمار محسوب مى‏شوند(پاسور)، مطلقا جائز نیست (چه با برد و باخت و چه بدون برد و باخت) ولى بازى با ورق‏هایى که عرفاً آلت قمار محسوب نمى‏شوند؛ مثل ورق هایی که نوعی بازی فکرى محض بدون شرطبندى بوده و متضمّن مفاهیم علمى و دینى باشند، جایز است یا ورق‏هایى که با چیدن آنها به نحو خاصى، بعضى از شکل ها مثل موتور سیکلت یا ماشین و مانند آن ایجاد مى‏شود بدون شرط بندى اشکال ندارد.[1]

مقام معظم رهبری در این زمینه فرموده اند: "بازى با ورق‏هایى که عرفاً، آلات قمار محسوب مى‏شوند، مطلقاً جائز نیست ولى بازى با ورق‏هایى که عرفاً آلت قمار محسوب نمى‏شوند، بدون شرط بندى اشکال ندارد.

و به طور کلى بازى با هر چیزى که مکلّف تشخیص دهد از آلات قمار است و یا در آن شرط بندى شود، به هیچ وجه، جائز نیست و بازى با هر وسیله‏اى که جزء آلات قمار به حساب نیاید، بدون شرطبندى، اشکال ندارد."[2].

[1] . امام خمینی ،استفتائات،ج 2،ص 10،سؤال 22.

[2] . توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏2، ص 962.