کد سایت fa54822 کد بایگانی 67431 نمایه ازدواج موقت در ایام عده طلاق خلع و مهلت رجوع زن به ما بذل
طبقه بندی موضوعی عده
خلاصه پرسش
اگر زوج در ایام عده طلاق خلع، با زوجه ازدواج موقت کند، حق رجوع زن به آنچه که بابت طلاق خلع بخشیده است، تا چه زمانی خواهد بود؟
پرسش
حق بخشش و رجوع زوجه‌ای که بصورت خلع طلاق گرفته تا پایان عده طلاق خلع است.حال اگر زوج او را در ایام عده برای خود متعه کند، حق رجوع به آنچه که بابت طلاق خلع بخشیده تا چه زمانی است؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال؛ زوجه فقط تا پایان مدت عده طلاق خلع، حق رجوع به آنچه را که بخشیده دارد. البته برخی[1] از مراجع  شروع عده خلع را پس از اتمام عقد موقّت دانسته‌اند. برخی[2] نیز رجوع زن را در فرض سؤال، بنابر احتیاط جایز نمی‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
حق رجوع به بذل تا زمانى که عده تمام نشده، و زوج نیز امکان رجوع در طلاق را دارد، باقى مى‌باشد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
جواز رجوع زن در فرض سؤال محل اشکال است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه عقد موقّت باشد عده خلع پس از اتمام عقد موقت شروع می‌شود و تا پایان عده خلع می‌تواند رجوع به ما بذل کند. در طلاق خلع هرگاه زن قبل از پایان عدّه تقاضای بازگشت بذل کند باید به او بدهد و طلاق مبدّل به طلاق رجعی می‌شود و شوهر حقّ رجوع دارد و لازم است زن در حین بازگشت به مهریه قبل از گذشتن عدّه به شوهر اطلاع دهد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال زوجه فقط تا پایان مدت عده طلاق خلع حق رجوع در بذل دارد.

[1]. آیت الله مکارم شیرازی.
[2]. آیت الله صافی گلپایگانی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، و  نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.