در طلاق خلع، اگر مرد، به زبان متعهد به بازپرداخت مهریه بذل شده شود، ولی در خارج چیزی را پرداخت ننماید، آیا پیوند زوجیت مجدداً برقرار می‌شود؟
پرسش
با سلام؛ من و همسرم بعد از دو ماه از طلاق خلع با هم به سفر رفتیم و با هم ارتباط زناشویی برقرار کردیم. همچنین وقتی تنها بودیم در زبان، مَهر بذل شده ایشان را به وی برگرداندم، ولی جایی ثبت نشده است. ایشان الآن پشیمان شده و حاضر به ثبت رجوع نیست. می‌خواستم بدانم با توجه به رجوع ما در دوران عده و برگرداندن مهر بذل شده ایشان به صورت شفاهی توسط من، آیا هم اکنون ما زن و شوهر حساب می‌شویم یا خیر؟
پاسخ اجمالی
طلاق خُلع وقتی تبدیل به رجعی می‌شود که زن در دوره عده، به مهریه خود رجوع کند؛ یعنی آن مهریه‌ای که به شوهر بخشیده را خواستار شود، که در این صورت با پذیرش مرد، رابطه زوجیت مجدداً برقرار می‌شود، هر چند جایی ثبت نگردیده باشد.
حال اگر قبل از رجوع زن، مرد این مهریه را بپردازد و زن آن‌را قبول نماید، خود دریافت این مبلغ به معنای رجوع ضمنی زن شمرده می‌شود، ولی صرف سخن مرد مبنی بر بازپرداخت مهریه - بدون اعلام رضایت از سوی زن - دلالت بر رجوع زن ندارد و در این صورت طلاق خلع تبدیل به رجعی نمی‌گردد.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
چنانچه در طلاق خلع که زن تنفر از شوهر داشته، زن رجوع به مقدار بذل شده کرده باشد، در اینصورت عقد رجعی می‌شود و شوهر می‌تواند در زمان عده به وی رجوع کند و لو بعد از آن، حاضر به ثبت رجوع در دفتر ثبت ازدواج نباشد. ولی صرف برگرداندن مهریه بذل شده به صورت زبانی توسط شوهر کفایت نمی‌کند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر او خود در عده، مهر بذل شده را مطالبه کند شما مى‌توانید به او رجوع کنید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
[جهت ارتباط دوباره] لازم است همه یا بخشی از مهریه را عیناً برگرداند و زبانی کافی نیست و رجوع محسوب نمی‌شود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
مادامی که زن به مهر رجوع نکند طلاق خلع تبدیل به رجعی نمی‌شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
الف) ملاک رجعی شدن طلاق در خُلع آن است که:
1. زن از بذلش برگردد؛ هرچند هنوز مال بذل شده را تحویل نگرفته باشد.
2. زن راضی به رجوع مرد شود؛ هرچند نسبت به بذلش رجوع نکرده باشد. در این فرض، در واقع زن بذل را به مرد هبۀ غیر معوّض کرده است.
ب) پشیمانی از رضایت به رجوع مرد و یا پشیمانی از رجوع در بذل بعد از رجوع کردن شوهر به زن، اثری ندارد.
بنابراین در فرض سؤال اگر شما به همسرتان رجوع کرده باشید، الآن زن و شوهر شرعی هستید.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.