کد سایت fa63649 کد بایگانی 78119 نمایه خوابیدن و بیدار شدن، بهترین نمونه مردن و زنده شدن
طبقه بندی موضوعی حقانیت مرگ
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
آیا در آموزه‌های دینی خوابیدن و بیدار شدن، بهترین نمونه مردن و زنده شدن معرفی شده است؟!
پرسش
آیا در حدیث آمده که «خوابیدن و بیدار شدن بهترین نمونه مردن و زنده شدن است»؟
پاسخ اجمالی
در مورد این‌که خوابیدن و بیدار شدن نمونه‌ای گویاست که مردن و زنده شدن نیز تا حدودی بدان شباهت دارد، در قرآن آمده است: «خداوند ارواح را به هنگام مرگ قبض می‌کند، و ارواحى را که نمرده‌‏اند نیز به هنگام خواب می‌گیرد، سپس ارواح کسانى که فرمان مرگشان را صادر کرده نگه‌می‌دارد و ارواح دیگرى را (که باید زنده بمانند) بازمی‌گرداند تا سرآمدى معیّن در این امر نشانه‌‏هاى روشنى است براى کسانى که اندیشه می‌کنند».[1]
از امام علی و امام باقر(ع) نیز نقل شده است: بعضى از نصایح لقمان به پسرش این بود: ... اى پسرم اگر در باره مرگ تردید دارى، خواب را از نفس خود بران، می‌بینى که هرگز نمی‌توانى خواب را از خود دور کنى و اگر از بعث و نشور در تردیدى، بیدار شدن از خواب را به میل خود کنار بگذار و همیشه در خواب باش! می‌بینى که هرگز نخواهى توانست، پس می‌فهمى که اختیار تو به دست دیگری است، و همانا خواب مانند مرگ است و بیدارى بعد از خواب مانند بعث و زنده شدن پس از مرگ است.[2]

[1]. «الله یَتَوَفَّى الْأَنْفُسَ حینَ مَوْتِها وَ الَّتی‏ لَمْ تَمُتْ فی‏ مَنامِها فَیُمْسِکُ الَّتی‏ قَضى‏ عَلَیْهَا الْمَوْتَ وَ یُرْسِلُ الْأُخْرى‏ إِلى‏ أَجَلٍ مُسَمًّى إِنَّ فی‏ ذلِکَ لَآیاتٍ لِقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ»؛ زمر، 42.
[2]. «قال کان فیما وعظ به لقمان(ع) ابنه أن قال یا بنی إن تک فی شک من الموت فارفع عن نفسک النوم و لن تستطیع ذلک و إن کنت فی شک من البعث فادفع عن نفسک‏ الانتباه و لن تستطیع ذلک فإنک إذا فکرت علمت أن نفسک بید غیرک و إنما النوم بمنزلة الموت و إنما الیقظة بعد النوم بمنزلة البعث بعد الموت»؛ راوندی، قطب الدین، سعید بن هبة الله‏، قصص الأنبیاء(ع) محقق، مصحح، عرفانیان یزدى، غلامرضا، ص 191، مشهد، مرکز پژوهش‌هاى اسلامى‏، چاپ اول، 1409ق‏؛ «و قال أمیر المؤمنین(ع) کان فیما وعظ به لقمان ابنه أن قال له یا بنی ... و إنما النوم بمنزلة الموت و إنما الیقظة بعد النوم بمنزلة البعث بعد الموت»؛ جزایری، النور المبین فی قصص الأنبیاء و المرسلین، ص 327 و 328، قم، کتابخانه آیت الله مرعشى‏، چاپ اول، 1404ق‏.