در جایی که توانایی بر انجام غسل نیست، چکار باید کرد؟
پرسش
اگر کسی با همسر خود نزدیکی کند و قبل از طلوع آفتاب نتواند غسل انجام بدهد،برای نماز صبح تکلیفش چیست؟
پاسخ اجمالی

تکلیف شما، تیمم بدل از غسل جنابت است؛ یعنی به جای غسل جنابت، تیمم انجام می دهید و نماز صبح را می خوانید و برای نمازهای بعدی غسل انجام می دهید.

لازم به توضیح است که این مسئله اختصاص به نماز صبح ندارد،بلکه در وقت های دیگر هم،چنین است؛ یعنی اگر کسی جنب شد و در وقت نماز نتوانست غسل کند، وظیفه اش تیمم است و قبل از قضا شدن نماز، باید تیمم کند و با آن نماز بخواند.

اما این نکته باقی می ماند که اگر شخصی قبل از نزدیکی بداند که تا طلوع آفتاب قادر به انجام غسل نیست آیا می تواند با همسرش نزدیکی نماید؟

مراجع عظام تقلید در این باره گفته اند: انجام چنین عملی هیچ اشکال شرعی ندارد و تکلیف چنین شخصی هم تیمم است.

بنابراین، این فرد به جای غسل جنابت، تیمم بدل از غسل می کند و با این تیمم نمازش را می خواند.[1]

[1] حسینی، سید مجتبی،رساله ی دانشجویی مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام، ص80، مسئله، 77.