کد سایت fa70939 کد بایگانی 86683 نمایه علت نام‌گذاری کتاب‌های لغت به معجم و قاموس
طبقه بندی موضوعی لغت شناسی
خلاصه پرسش
دو اصطلاح «معجم» و «قاموس» برای کتب لغوی عربی مورد استفاده قرار می‌گیرد، تفاوت این دو واژگان در چیست؟
پرسش
تفاوت واژه «معجم» و «قاموس» در نام‌گذاری لغت‌نامه‌ها چیست؟
پاسخ اجمالی
در مجموعه‌های لغوی هر دو واژگان ناظر به یک معنا هستند، اما:
1. «قاموس» از ریشه «قمس» به معنای عمق دریا است.[1] و از این بابت که لغتنامه‌ها، کاربران را به عمق معنای لغات هدایت می‌کنند، بدان قاموس گفته می‌شود.
2. «معجم» به معنای آنچه نامفهوم بوده و یا آنچه کلید بر آن گذاشته شده است، گفته می‌شود و از این جهت به دری که بسته است، «باب معجم» گفته می‌شود.[2]
از این رو به چند دلیل می‌توان به مجموعه کتاب‌های لغوی «معجم» گفت:
الف . مؤلف در یکی از فعالیتهای خود، با استفاده از نقطه‌گذاری ابهام کلمات را کاهش می‌دهد.
ب . واژگان‌های موجود در کتابهای لغوی، مجموعه‌ای از واژگانهای نامفهومند که با توضیحات و توصیفات ارائه شده، برای دیگران قابل درک می‌شود.

[1]. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، محقق، مصحح، میر دامادی، جمال الدین، ج 6، ص 183، بیروت، دار الفکر للطباعة و النشر و التوزیع، دار صادر، چاپ سوم، 1414ق.
[2]. همان، ج 12، ص 385.