کد سایت fa72545 کد بایگانی 88620 نمایه استفاده از برق کنتوری که دست‌کاری شده است
طبقه بندی موضوعی حقوق مادی
خلاصه پرسش
پدرم کنتور برق را دست‌کاری می‌کند، آیا استفاده ما از برق منزل حرام است؟
پرسش
یک شخصی در خانه‌ای زندگی می‌کند که از برق دزدی (با دستکاری کنتور) استفاده می‌کنند و امر به معروف هم کرده است، ولی تأثیری نداشته، حال وظیفه‌ی این شخص که فرزند خانواده است در استفاده از برق چیست؟
پاسخ اجمالی
با این فرض که فرد مجبور به زندگی در چنین خانه‌ای است، باید مبلغ مقدار برقی که خود استفاده کرده است را به اداره برق بپردازد و اگر امکان آن نیست، مبلغ را به فقیر متدین صدقه دهد و اگر توانایی مالی برای پرداخت ندارد، به حداقل استفاده ضروری بسنده کرده و بهای آن را نیز در خاطر داشته باشد که به محض توانایی مالی، آن را بازپرداخت کند.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
پول آن مقدار که خود استفاده کرده به اداره برق بدهد و اگر امکان دادن آن مبلغ به آن اداره نیست به فقیر متدین صدقه بدهد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
استفاده مذکور اشکال دارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
مادامی که مجبور هستید در آن خانه باشید، می‌توانید به مقدار ضرورت استفاده کنید و قیمت آن را به ذمه بگیرید که به هنگام توانایی بپردازید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال اگر راهی وجود ندارد مبلغ مقداری که استفاده شده است باید به سازمان مربوطه پرداخت شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.