من در حج، طواف نساء را اشتباه انجام دادم و فردی هم به نیابت از من طواف کرد، آیا آن طواف صحیح است؟
پرسش
با سلام، من در حج، تمتع طواف نساء را اشتباه انجام دادم، البته پدر و مادرم همان زمان برای من انجام دادند؟ آیا قبول است؟ آیا می‌توانم ازدواج نمایم؟
پاسخ اجمالی
اگر به جهت عذری مانند ناتوانی یا ضیق وقت، کسی به نیابت از شما طواف را انجام داده‌، نیابت او کافی است، وگرنه باید طواف را دوباره انجام دهید و اگر ممکن نیست یا مشقت زیاد دارد، می‌توانید مجدداً نایب بگیرید و تا زمانی که طواف نساء انجام نشده، ازدواج برای شما جایز نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. اگر به خاطر ناتوانی و ضیق وقت برای طواف نساء به کسی نیابت داده‌اید، نیابت او کافی است، در غیر این صورت باید خودتان طواف نساء را انجام دهید و اگر انجام آن برای خودتان ممکن نیست یا مشقت زیاد دارد می‌توانید نیابت بدهید.
2. تا زمانی که طواف نساء انجام نشده است ازدواج برای شما جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر باطل بوده است باید خودتان انجام بدهید مگر این که معذور باشید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که دسترسی نداشته و پدر و مادر به نیابت از او انجام داده‌اند، مانعی ندارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.