آیا ورود به حوزه‌ی علمیه بدون رضایت والدین، وجه شرعی دارد؟
پرسش
از نظر شرعی، ورود به حوزه‌ی علمیه با وجود عدم رضایت والدین، چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی
هر چند در این‌گونه موارد، جلب رضایت والدین واجب نیست، ولی مخالفت با ایشان و آزرده کردن آنان هم به صلاح نیست؛ پس سعی کنید با توضیح کافی و دلایل متقن، با آرامش و حفظ احترام، اجازه‌ی آن‌ها را برای ورود به حوزه علمیه کسب نمایید.
در همین راستا با توجه به اینکه روحانیون واجد شرایط موجود، پاسخگوی نیازهای داخل و خارج کشور نیستند، تحصیل علوم دینی برای کسانی که استعداد و آمادگی آن را دارند لازم بوده و مشروط به رضایت والدین نیست؛ هر چند شایسته است در صورت امکان رضایت آنها جلب گردد و تحصیلی که همراه با رضایت آنان باشد، توفیقات بیشتری را به دنبال خواهد داشت.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
برای رفتن به حوزه علمیه اذن پدر و مادر لازم نیست ولی سعی کنید همراه با رضایت آنها باشد و از هر عملی که موجب ایذای آنها بشود اجتناب نمایید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
مخالفت پدر و مادر اگر امر آنها از روی دلسوزی باشد و موجب اذیت آنها گردد جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
هر چند جلب رضایت والدین در این مورد واجب نیست، ولی مخالفت با ایشان معمولاً به صلاح نیست و در بسیاری از موارد شرایط خانوادگی و رضایت ایشان، در نیل به اهداف و زیاد شدن توفیقات اثر بسزایی دارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
سعی کنید با توضیح کافی و دلایل متقن با آرامش و حفظ احترام پدر و مادر اجازه‌ی آن‌ها را برای ورود به حوزه علمیه کسب نمایید و بدون اجازه‌ی آن‌ها اقدام ننمایید و والدین هم نباید از پیشرفت فرزندان در امور دینی جلوگیری نمایند از پیامبر اکرم (ص) نقل شده که روزی فرمودند: وای به حال بچه‌های آخر الزمان از دست پدرانشان! عرض کردند: از دست پدران کافر؟! فرمودند: خیر، از دست پدران مسلمان! امور شرعی را یاد نمی‌دهند و وقتی فرزندان هم به دنبال آن می‌روند  منع می‌کنند (وَیْلٌ لِأَوْلَادِ آخِرِ الزَّمَانِ مِنْ آبَائِهِمْ فَقِیلَ یَا رَسُولَ اللَّهِ مِنْ آبَائِهِمُ الْمُشْرِکِینَ فَقَالَ لَا مِنْ آبَائِهِمُ الْمُؤْمِنِینَ لَا یُعَلِّمُونَهُمْ شَیْئاً مِنَ الْفَرَائِضِ وَ إِذَا تَعَلَّمُوا أَوْلَادُهُمْ مَنَعُوهُمْ) موفق باشید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
با توجه به اینکه روحانیون واجد شرایط موجود پاسخگوی نیازهای داخل و خارج کشور نیستند و تحصیل علوم دینی برای کسانی که آمادگی دارند شکل واجب عینی به خود گرفته، تحصیل رضایت والدین جهت ورود به حوزه علمیه لازم نیست؛ هرچند شایسته است در صورت امکان رضایت آنها جلب گردد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر شخص توان رسیدن به قلّه‌های علمی را دارد و می‌تواند به اجتهاد برسد، تحصیل در حوزه به صورت کفایی بر وی واجب است. در شرایط فعلی که این واجب کفایی به اندازۀ کافی تأمین نشده است، واجب است به تحصیل علوم دین بپردازد و انجام واجب، مشروط به رضایت والدین نیست؛ هر چند رضایت آن ها در دستیابی به توفیقات الاهی بسیار مؤثر است. بنابراین حتی الامکان در کسب رضایت ایشان تلاش کنید.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.