اگر فروشنده‌ای برای تبلیغ کالای خود، یک ویژگی دروغین – مانند ارگانیک بودن - اظهار کند، پولی که از راه فروش آن کالا به دست می‌آید چه حکمی دارد؟
پرسش
فروش میوه یا محصولی به اسم این که در پرورش آنها از کودهای شیمایی استفاده نشده و در حالی که از چنین کودهایی استفاده شده، چه حکمی دارد؟ امکان دارد در صورتی که مشتری بداند در رشد این محصولات از کودهای شیمایی استفاده شده، اقدام به خرید آنها نکند؟
پاسخ اجمالی
توصیف غیر واقعی برای کالا در معامله، فریب‌کاری و گناه بوده و جایز نیست. با این حال اصل معامله صحیح است، ولی با توجه به اقدام فروشنده بر تدلیس کالا، مشتری این حق را دارد که معامله را فسخ کند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
بیع صحیح است، اما اگر مشتری به شرط عدم وجود کود شیمیائی خریده باشد، یا مغبون شده باشد، یا وجود کود شیمیائی عیب محسوب شود، می‌تواند بیع را فسخ کند، در هر حال، فروشنده به دلیل دروغ، مرتکب حرام شده است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
فریب در معامله جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
دروغ در معامله حرام است و اگر بر خلاف شرط فروخته شود مشتری در صورت علم می‌تواند معامله را فسخ کند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
این کار تدلیس نامیده می‌شود و حرام است و هرگاه مشتری متوجه شود، حق فسخ دارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
این کار جایز نیست و از آنجا که خریدار مغبون شده است، خیار غبن دارد؛ یعنی می‌تواند معامله را فسخ کند یا رضایت دهد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.