آیا نجات جان غیر مسلمان و غیر شیعه، واجب است؟
پرسش
آیا نجات دادن غیر مسلمان (اهل کتاب یا غیر آن) و غیر شیعه(مثل وهابی و ناصبی) از مرگ (مثل غرق شدن) واجب است؟
پاسخ اجمالی

اقدام برای نجات جان هر انسانی -حتی غیر مسلمان- واجب است؛ مگر این‌که مفسده‌ای –مثل به خطر افتادن جان خود فرد- را به همراه داشته باشد. البته این حکم وجوب، افرادی را شامل نمی‌شود که به اسلام و مقدسات اسلامی توهین کرده و نسبت به آنها دشمنی می‌ورزند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

نجات انسان واجب است، مگر این‌که مثل ناصبی مهدور الدم باشد.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

نجات مسلمان، در صورتی که حرجی نباشد، واجب است. همچنین است نجات دیگران در صورتی که بر آن مفسده‌ای مترتب نشود.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

بطور کلی حفظ نفس محترمه لازم است و آنهایی که دشمنی با حضرات معصومین(ع) دارند محترم نیستند و اما اهل کتاب اگر در پناه حکومت اسلامی باشند، محترم هستند.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

غیر مسلمان و غیر شیعه را باید نجات داد؛ مگر کسانی که با اسلام دشمنی دارند.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.