آیا پس از پاک شدن از عادت ماهیانه، قضای نماز روز اول عادت و روز پاک شدن از آن، واجب است؟
پرسش
پس از پاک شدن از پریود نمازها به چه صورت خوانده می شود؟ مثلاً اگر شروع عادت ماهیانه پس از نماز صبح باشد و زمان پاک شدن موقع نماز مغرب و عشاء باشد، در این صورت آیا لازم است که شخص نماز ظهر و عصر روز اول عادت و روز پاک شدن را قضا نماید؟
پاسخ اجمالی

خانمی که خون حیض می بیند حکم نمازهایی که نخوانده (پس از پاک شدنش) سه صورت دارد.

یک. تمام وقت ادای نماز (صبح باشد یا ظهر یا عصر یا مغرب یا عشاء) را در حال عادت ماهیانه باشد، که در این صورت قضای آن نماز بر او واجب نیست. [1]

دو. در روز شروع عادت به اندازه یک نماز که وقت آن بوده و مقدماتش (غسل و ...)، زمان داشته باشد؛ مثلاً پس از اذان صبح شروع خون حیضش بوده باشد، امّا فرصت داشته که وضوء بگیرد و نماز صبحش را بخواند امّا نخوانده که در این صورت باید نمازش را قضا نماید. [2]

سه. در روز پاک شدن از عادت ماهیانه به اندازه یک نمازی که وقت آن بوده و مقدمات آن (غسل و ... )، زمان داشته باشد؛ مثلاً قبل از مغرب از حیض پاک شده و فرصت داشته که غسل کند و لباسش را عوض کند و نماز عصر را بخواند که در این صورت اگر نخوانده باید نماز عصر را قضا نماید.[3]

[1] . توضیح المسائل مراجع، ج1،ص 260، مسأله 450، کسی که در عادت ماهیانه (پریود) هست، نماز خواندن و انجام عبادت هایی که نیاز به طهارت (وضو یا غسل یا تیمم) دارد، حرام بوده و قضایی بر عهده او نیست.

[2] . توضیح المسائل مراجع، ج1، ص 267، مسأله 471، پس، اگر شروع عادت ماهیانه پس از نماز صبح باشد تا زمان پاک شدن از آن، - مانند موقع نماز مغرب وعشاء - نمازی بر عهده او نیست و لازم نیست نماز ظهر و عصر روز شروع عادت ماهیانه و روز پاک شدن از آن (که قبل از داخل شدن وقت نماز مغرب و عشاء باشد که مورد سؤال است) قضا نماید، اما اگر زن، نماز را تأخیر بیندازد و از اول وقت به اندازه انجام واجبات یک نماز بگذرد و حائض شود، قضای آن نماز بر او واجب است.

[3] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 268، مسأله 472، اگر زن در آخر وقت نماز از خون پاک شود و به اندازه غسل (و وضو و مقدمات دیگر (2) نماز مانند تهیه کردن لباس یا آب کشیدن آن (3)) و خواندن یک رکعت نماز یا بیشتر از یک رکعت وقت داشته باشد، باید نماز را بخواند و اگر نخواند باید قضاى آن را به جا آورد.