آیا در خصوص بانگ خروس اهمیت و قدر خاصی نهفته شده است؟
پرسش
آیا در خصوص بانگ خروس اهمیت و قدر خاصی نهفته شده است؟ چرا که در کتابی خواندم که بیان می داشت: وقتی که خروس بانگ می زند، در هر بانگ می گوید یا الله. من از شما تقاضا دارم که در این خصوص مرا یاری کنید و بگویید چگونه این مطلب صحت دارد؟ زیرا وقتی از کسی پرسیدم، او گفت چنین چیزی معتبر نیست!
پاسخ اجمالی

همه موجودات عالم تسبیح خدا را می کنند، آسمان هاى هفتگانه و زمین و کسانى که در آنها هستند، همه تسبیح او می‌‏گویند. حیوانات از جمله خروس نیز از این قاعده مستثنا نیست. بنابراین تسبیح و ذکر همه موجودات از اصول مسلم و معتبر قرآنی است.

پاسخ تفصیلی

بنابر آیات قرآن، همه موجودات عالم تسبیح خدا را می کنند. قرآن کریم می فرماید: " آنچه در آسمان‌ها و آنچه در زمین است همواره تسبیح خدا می‌‏گویند، خداوندى که مالک و حاکم است و از هر عیب و نقصى مبرا، و عزیز و حکیم است‏."[1] در آیه دیگر می فرماید: " آسمان‌هاى هفتگانه و زمین و کسانى که در آنها هستند، همه تسبیح او می‌‏گویند و هر موجودى، تسبیح و حمد او می‌‏گوید ولى شما تسبیح آنها را نمی‌‏فهمید او بردبار و آمرزنده است‏."[2]

حیوانات از جمله خروس نیز از این قاعده مستثنا نیست، بلکه در برخی از روایات ویژگی هایی برای خروس بیان شده است. در این روایات اشاره شده است که بانگ خروس ذکر و دعای او است.[3] در نصایح لقمان به فرزندش چنین آمده است: "یا بنىّ لا تکن اعجز من هذا الدّیک یصوت بالاسحار و انت نائم على فراشک"؛ اى پسر من، عاجزتر از خروس مباش که صدا مى‏کند به سحرها (یعنى ذکر می‌‏گوید) و حال آن که تو خوابیده باشى بر رختخواب خود."[4] در برخی از روایات گفتار خروس ترجمه و بیان شده است، امام (ع) می فرماید: خروس می گوید: "اذکروا اللّه یا غافلین" یعنی ای کسانی که از خداوند غافلید او را ذکر کنید.[5]

بنابراین تسبیح و ذکر همه موجودات از امور مسلم و معتبر است.

[1]جمعه،1.

[2]اسراء، 44.

[3]نک: کلینی، محمد بن یعقوب،کافی، ج 6، ص 549، دار الکتب الاسلامیه،تهران، 1365.

[4]حسینی شاه عبدالعظیمی، حسین بن احمد، تفسیر اثنا عشری، ج ‏2، ص 38،نشر میقات، تهران،1363.

[5]مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 14، ص 412، دار الوفا، بیروت، 1404.