گفته می‌شود که تمام امور با اراده خدا انجام می‌شود. آیا اموری مانند کشتن یک کودک خردسال و بی‌دفاع و یا تجاوز به او نیز با اراده خدایی انجام می‌شود که ارحم الراحمین است؟!
پرسش
سلام؛ می‌دانیم که همه امور دنیا با اراده خداوند اتفاق می‌افتد. به عبارتی، برگی از درخت نمی‌افتد تا خدا نخواهد. سؤال این است که بر اساس این نظریه، اگر امروز یک مرد شیطان صفت به یک دختر هفت‌ساله تجاوز کرد، پس اراده خداوند هم در آن نقش داشته! از طرفی این دختر تا آخر عمر شاید دچار مشکل روحی شود! از طرفی گفته می‌شود خداوند رحمان و رحیم است و فلاسفه می‌گویند هر والدی عاشق مولد خویش است مثل مادر. آیا هیچ مادری راضی می‌شود که به فرزند خردسالش تجاوز شود؟!
پاسخ اجمالی

در پاسخ به این پرسش باید گفت:

  1. بین اراده تشریعی و اراده تکوینی تفاوت وجود دارد؛ آنچه که در پرسش بدان اشاره شده (که همه امور با اراده خداوند رخ می‌دهد)، مقصود از آن، اراده تکوینی است، نه اراده تشریعی؛ بنابر این منافات ندارد که در جهانی که پر از سختی‌ها و آزمایش‌ها برای انسان مختار است، موضوعی ‌مراد تکوینی خداوند بوده و به عبارتی خداوند دست انسان را در انجام آن باز گذاشته باشد، ولی مراد تشریعی حضرت حق نباشد و خدا آن را نپسندیده و مرتکب آن را مجازات کند.
  2. ما فقط جنبه خسارت و جنایت قضیه را می‌بینیم، اما جنبه جبران و ترمیم خسارت را نمی‌بینیم، حال یا چون در ارتباط نیستیم و یا برای ما مشهود و ملموس نشده است.
  3. معمولاً نگاه ما منحصر در دنیای چند روزه است، در حالی‌که کل زندگی دنیا نسبت به آخرت بیش از چند لحظه به حساب نمی‌آید؛ بنابر این ممکن است فلسفه و مصلحت برخی حوادث در دنیا برای ما آشکار نشود، ولی در نگاه کلی و نسبت به جهان بی‌نهایت آخرت دارای مصلحت باشد و چه بسا چنین کودکی در آن عالم بسیار سعادت‌مندتر و متنعم‌تر از کودکی باشد که دچار چنین مصیبتی نشده است.