آیا قرائت قرآن بدون عمل به آن، مسخره‌کردن این کتاب مقدس بوده و کاملا بی‌فایده است؟
پرسش
با توجه به حدیث «من قرأ القرآن من هذه الأمه ثم دخل النار فهو ممن کان یتخذ آیات الله هزوا»، آیا تلاوت قرآن بدون عمل به آن بی‌فایده خواهد بود؟
پاسخ اجمالی

در آموزه‌های دینی تأکید شده است که علاوه بر خواندن و حفظ قرآن کریم، باید در آن تدبر نمود و به دستورات آن نیز عمل کرد تا برای انسان سودمند باشد:

«کتابٌ‏ أَنْزَلْناهُ‏ إِلَیک مُبارَک لِیدَّبَّرُوا آیاتِهِ وَ لِیتَذَکرَ أُولُوا الْأَلْبابِ»؛[1] کتابى مبارک است که آن‌را بر تو نازل کرده‏ایم، تا در آیاتش بیندیشند و خردمندان از آن پند گیرند.

امام علی(ع) در وصیت‌شان فرمود: «مراقب باشید تا دیگران در عمل به قرآن از شما سبقت نگیرند».[2]

در هفده ربیع الاول سفارش شده است که این دعا خوانده شود: «... أَسْأَلُک بِاسْمِک الْأَحَدِ الصَّمَدِ الَّذِی مَلَأَ أَرْکانَ کلِّ شَی‏ءٍ، ... أَنْ تَرْزُقَنا حِفْظَ الْقُرْآنِ‏، وَ الْعَمَلَ‏ بِه‏ ...».[3]

تمام آنچه گفته شد نشانگر آن است که همراه با خواندن و یا حفظ قرآن، باید به دستورات آن نیز عمل کرد و روح خود را پاک نمود؛ اما با این وجود این‌گونه هم نیست که تلاوت قرآن به تنهایی هیچ فایده‌ای برای افراد بی‌عمل و گناه‌کار نداشته باشد. چه بسا گناه‌کارانی که با خواندن و شنیدن قرآن به تدریج دل‌هایشان صیقل پذیرفته و در نهایت عاقبت به خیر شوند؛ اما آن گروه از قاریان که تا آن اندازه آلوده به گناه شده‌اند که نه قرآن و نه اولیای الهی توان بیرون آوردن آنها از ظلمات و دوزخ را نخواهند داشت، مشخص است که قرآن خواندنشان نیز تنها برای ظاهرسازی، تمسخر و یا کسب منافع مادی بوده است که رسول خدا(ص) در ارتباط با چنین قاریانی فرمود: «هر کسی از این امت که قرآن را خواند؛ اما به دوزخ برود، به دلیل آن است که آیات خدا را به مسخره گرفته است».[4]

[1]. صاد، 29.

[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 7، ص 51، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[3]. سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الاقبال بالاعمال الحسنة، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ج 3، ص 138، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، 1415ق.

[4]. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر القمی، محقق، مصحح، موسوی جزائری، سید طیب،‏ ج 1، ص 381، قم، دار الکتاب، چاپ سوم، 1404ق.