آیا روایتی برای تجدید وضو وجود دارد؟ آیا وضو گرفتن مکرر جهت دائم الوضو بودن، اسراف نیست؟
پرسش
آیا برای تجدید وضو روایتی وجود دارد؟ اگر فردی برای مدت زیادی نتواند وضویش را نگه دارد و برای این کار هر بار که وضویش باطل شد وضو بگیرد، آیا اسراف در آب محسوب می‌شود؟ لطفا راهنمایی کنید.
پاسخ اجمالی
در منابع دینی، احادیثی از امامان معصوم به چشم می‌خورد که سفارش می‌کنند در برخی امور؛ مثلا قبل از خواب، هنگام قرآن خواندن، موقع ورود به مسجد و ..، فرد با وضو باشد.[1] حتی برخی روایات، توصیه به داشتن وضو در تمام حالات مختلف زندگی دارند. از جمله؛از رسول خدا (ص) نقل شده است که فرمودند:
«اى انس همیشه با وضو باش، که خدا عمرت را طولانی کند، و اگر توانستى در طول شبانه روز با وضو باشى این کار را بکن، زیرا اگر با وضو بمیرى، شهید محسوب می‌شوى».[2]
همچنین امام صادق(ع) فرمودند: وضو گرفتن بر روى وضوى قبلى نورى است بر روى نور و هر کس با داشتن وضو، دوباره وضو بگیرد، خداوند نیز بدون طلب بخشایش جدید از وی، توبه او را پذیرفته و او را می‌بخشد.[3]
لذا در پاسخ به بخش دوم سؤال باید گفت، اگر در مصرف آب زیاده‌روی نشود، اسراف نبوده و مستحب است وضو با مقدار کمی آب (یعنی یک مُد، که مساوی سه چهارم لیتر است) انجام شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به بخش دوم سؤال، چنین است:[4]
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال اسراف نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
خیر، اسراف نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اسراف محسوب نمی شود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر در مصرف آب زیاده روی نکند اسراف نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
اسراف محسوب نمی شود و در روایات وارد است که مقدار واجب وضو 3 مشت آب است در وضو با تمام مستحباتش آبی معادل 750 گرم باید مصرف شود.
حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته):
مصرف چیزی مثل آب برای انجام یک عمل واجب یا مستحب مثل وضو اسراف محسوب نمی شود، هر چند مستحب است وضو به مقدار کمی آب یعنی یک مد که مساوی سه چهارم لیتر است انجام شود.   لینک به سایت استفتائات

[1]. ر.ک: حرّ عاملى، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج‌1، ص 378 و 380 و 383، مؤسسه آل البیت، قم، اول، 1409 ه‍ ق.
[2]. همان، ج‌1، ص 383.
[3]. «أَنَّ الْوُضُوءَ عَلَى الْوُضُوءِ نُورٌ عَلَى نُور مَنْ جَدَّدَ وُضُوءَهُ لِغَیْرِ حَدَثٍ جَدَّدَ اللَّهُ تَوْبَتَهُ مِنْ غَیْرِ اسْتِغْفَار»؛ ابن بابویه، محمد بن على، من لا یحضره الفقیه، ج‏1، ص41، دفتر انتشارات اسلامى، قم، چاپ: دوم، 1413 ق.
[4]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، خامنه ای، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.