کد سایت fa30730 کد بایگانی 37283 نمایه اجاره مکان و عدم استفاده از آن به سبب نداشتن شرایط
طبقه بندی موضوعی اجاره و رهن
خلاصه پرسش
ملکی برای فروشگاه اجاره داده شده ولی پروانه کسب ندارد، مالک قول حل مسأله را داده، اما تا پایان قرارداد این کار را انجام نشده است، حال مالک و مستأجر چه حقی پیدا می‌کنند؟
پرسش
در خصوص ملکی که برای فروشگاه اجاره داده شده ولی شهرداری به دلایلی جهت آن ملک پروانه کسب صادر نکرده است، از طرفی با اعلام شفاهی به موجر، وی قول حل مسأله را داده، اما تا پایان قرارداد این کار را انجام نداده است، چه حقی برای موجر و مستأجر محفوظ است؟
پاسخ اجمالی
چنانچه موجر ملزم به حل مسأله بوده، اما اجازه کسب صادر نشده و ملک خالی بوده‌ است، مستأجر حق فسخ دارد و ملزم به پرداخت مال الاجاره نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال مستأجر حق فسخ دارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه اجازه کسب داده نشده و ملک خالی بوده مستأجر ملزم به مال الاجاره نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
مستأجر می‌تواند فسخ کند.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر موجر ملزم به حل مسأله بوده ضامن است؛ اما اگر ملزم نبوده، ضامن نیست. لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.