در عباراتی مانند «لا جناح علیکم»، آیا «جناح» به معنای «اثم» و «گناه» است؟
پرسش
فرق بین «اثم» و «جناح» چیست؟
پاسخ اجمالی
«اثم»؛ به معنای گناه است و مراد از آن، انجام کاری است که حلال نیست.[1]
«جُناح» نیز به معنای گناه است.[2] و در کتاب‌های لغت با همان لفظ «اثم» معنا شده است: الجُنَاحُ: الإِثْم‏.[3]
این‌گونه لغات مشابه در تمام زبان‌ها وجود دارد مانند آنچه در فارسی می‌گوییم:
(گناهی ندارد)، (مانعی ندارد)، (ایرادی ندارد) و ...
پس دو واژه «اثم» و «جناح» معنای مترادفی دارند. اما در مواردی دایره «لا جُناح» گسترده‌تر از «لا إثم» است؛ یعنی ممکن است در برخی موارد «لا جناح» گفته ‌شود، ولی طرف مقابلش گناه نباشد؛ مانند این آیه شریفه: «لا جُناحَ علیکم»؛[4] یعنى سختى و باکى نیست‏‏.[5]

[1]. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج 12، ص 5، بیروت، دار صادر، 1414ق؛ نیز ر. ک: «تفاوت معنای ذنب، اثم، عصیان، سیئه و خطیئه در قرآن»، سؤال 17588.
[2]. لغت نامه دهخدا، واژه «جناح»؛ جوهرى، اسماعیل بن حماد، الصحاح، ج 1، ص 360، بیروت، دار العلم للملایین‏، چاپ اول، 1376ق؛ راغب اصفهانى، حسین بن محمد، مفردات ألفاظ القرآن، ص 207، بیروت،  دار القلم‏، چاپ اول، 1412ق.
[3]. صاحب، اسماعیل بن عباد، المحیط فی اللغة، ج 2، ص 411، بیروت، عالم الکتب‏، چاپ اول، 1414ق.
[4]. بقره، 235.
[5]. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‏2، ص 592، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، 1372ش؛ ازهرى، محمد بن احمد، تهذیب اللغة، ج ‏4، ص 95، بیروت، دار احیاء التراث العربی‏، چاپ اول، 1421ق.