کد سایت fa82756 کد بایگانی 100620 نمایه نایب گرفتن برای طواف به دلیل وسواس
طبقه بندی موضوعی طواف
اصطلاحات وسواس ، وسوسه
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
اگر کسی در انجام طواف دچار اضطراب و وسواس بیش از اندازه باشد، آیا می‌تواند نایب بگیرد؟
پرسش
شخصی در حج به دلیل اضطراب و وسواس و نگرانی از باطل بودن طواف‌ها و عدم توانایی در تسلط بر شک، نتوانسته خودش بعضی شوط‌های طواف را به جا آورد، آیا صحیح است نایب بگیرد؟
پاسخ اجمالی
وسواس و اضطراب، دلیل موجّهی برای نایب گرفتن نیست و فردی که زیاد شک میکند نباید به شک خود اعتنا نماید، بلکه لازم است خودش طواف را انجام داده و در این زمینه میتواند از دیگران کمک بگیرد.
بله! اگر اکنون در مکه حضور نداشته و قادر به بازگشت و طواف نیست، میتواند نایب بگیرد تا از طرف او طواف را انجام دهد. همچنین به فتوای برخی فقها[1] فردی که کثیر الشک نیست، اما با این وجود، همراهی نمییابد تا با کمک او طواف صحیح را انجام دهد، میتواند برای طواف نایب بگیرد.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
در زمان حضور در مکه جایز نیست، بلکه باید با هر وسیلهای که اطمینانآور است، خودش انجام دهد و در غیر این صورت میتواند نائب بگیرد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
وسواس و شک موجب نمىشود. باید با کسى همراه شود.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
خیر.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
مجرد داشتن شک و اضطراب مجوز عدم اتیان به بعض اشواط طواف بالمباشره نیست، بلکه لازم است با کمک از دیگری خود انجام دهد و اگر انجام نداده است فعلاً باید به وظیفه کسی که جاهلاً ترک طواف کرده است عمل کند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که کثیرالشک است، به شک خود اعتنا نکند و آن طرف را که به نفع اوست بگیرد و اگر کثیرالشک نیست و نمیتواند با همراهی بعضی از دوستان طواف را انجام دهد، نایب بگیرد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
صرف شک و وسواس، دلیل بر نائب گرفتن در طواف نیست و تا سرحد امکان باید خودش طواف انجام دهد.

[1]. آیت الله مکارم شیرازی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.