با توجه به ادیان و مکاتب فلسفی فراوانی که اکنون وجود دارند، و نیز با توجه به احتمال پدید آمدن مکاتب جدیدی در آینده، دست‌یابی به حقیقت و دین حق چگونه ممکن است؟
پرسش
با سلام؛ همان‌طور که می‌دانید تا کنون مکاتب فلسفی و ادیان و ... مختلفی در جهان پدید آمده و پدید خواهد آمد. این‌که کدام‌یک راست می‌گوید نیازمند بررسی آرای تمامی آنها است، و بدیهی است که این‌کار محال است و حتی اگر شخصی هم بتواند چنین کند، چگونه اطمینان داشته باشد که در آینده مکتب یا آیینی نخواهد آمد که صحیح‌تر باشد! پس چگونه باید راه حق را یافت؟
پاسخ اجمالی
1. انسان در درون خود مجهز به نیروهایی است که می‌تواند با به کارگیری آنها واقعیت و حقیقت را درک کند؛ اساسی‌ترین آنها نیروی عقل است؛[1] علم منطق که فن درست فکر کردن است،[2] بهترین ابزار در خدمت عقل می‌باشد.
2. اختلاف دانشمندان در مباحث علمی امری طبیعی است؛ نظیر اختلاف نظر پزشکان در تشخیص بیماری یا در درمان آن؛ بنابراین نباید دچار اضطراب و تحیر شد.
 3. تحیر و اضطراب برای مبتدیان و کسانی در آغاز راه کسب علوم هستند، امری عادی است، اما اگر دارای استقامت و پشت‌کار باشند، آرام آرام قدرت علمی آنان افزایش و نیروی عقل در آنها پرورش می‌یابد، حقیقت را امر ثابتی می‌داند که قابل تغییر نیست.[3]
4. از نظر عقل و شریعت انسان به اندازه‌ی توان خود مکلف به تفحص و تحقیق است؛[4] بنابراین لازم نیست انسان تمام آراء و اندیشه‌های موجود در جهان را مورد بررسی قرار دهد، تا چه رسد به بررسی نظریاتی که در آینده محقق می‌شوند؛ از این‌رو همین که انسان بتواند آراء و نظریاتی را که بدون مشقت زیاد و غیر قابل تحمل، تحقیق و تفحص کند و به نتیجه‌ای برسد، از نظر عقل و شریعت معذور است. به عبارتی اگر انسان به آنچه عقل و فطرت الهی‌ و خدادادی‌اش به او می‌گوید، عمل کند و علاوه بر آن، تا می‌تواند تلاش کند که دین حقیقی دست یابد، حتی اگر در شناخت دین برتر موفق نشود، فرد رستگاری به شمار خواهد آمد. [5]
5. در مورد حقانیت دین اسلام و مذهب تشیع در این سایت پاسخ‌های متعددی وجود دارد که می‌توانید برای یافتن حقیقت به آنها رجوع کنید.[6]

[1]. ر. ک: 227.
[2]. ر. ک: 26801.
[3]. ر. ک: 27204.
[4]. ر. ک: 54812 .
[5]. ر. ک: 3574 .
[6]. ر. ک: 275؛ 227؛ 12304؛ 386 و 71067.