آیا امام علی(ع) با فرزندانشان امام حسن(ع) و امام حسین(ع) باجناق بودند؟! این ازدواج با رباب و خواهرانش بود و یا با لیلی و خواهرانش؟
پرسش
آیا امام علی(ع) با امام حسن و امام حسین(ع) باجناق بودند؟! و آیا خواهران حضرت لیلا، با امام حسن و امام علی ازدواج کردند؟
پاسخ اجمالی

  1. بر اساس برخی از گزارش‌های تاریخی، در زمان خلافت عمر بن خطاب(خلیفه دوم)، امام علی(ع) با «محیاه»، امام حسن(ع) با «سلمی» و امام حسین(ع) با «رباب»[1] که سه خواهر و همگی دختران فردی مسیحی و تازه مسلمان‌شده به نام امرء القیس[2] بودند، ازدواج کردند.[3] لذا در صورت پذیرش این گزارش، امام علی(ع)‌ با فرزندانش حسنین(ع) باجناق ‌می‌شدند.

گفتنی است؛ در همان گزارش آمده است که رباب همسر امام حسین(ع)، همان رباب معروفی است که مادر حضرت سکینه(ع) بود.

  1. «لیلی بنت ابومرّه بن عروه بن مسعود»[4] همسر امام حسین(ع) و مادر حضرت علی اکبر(ع) بود. در منابع تاریخی، گزارشی نیافتیم که ایشان خواهری داشت که همسر امام علی(ع) شده باشد.

البته، یکی از همسران امام علی(ع) نامش «ام ‌سعید بنت عروة بن مسعود» بود و از حضرتشان دارای دو فرزند به نام‌های «ام‌ الحسن» و «رمله» بود.[5]  از این‌رو ظاهراً «ام سعید» همسر امام علی(ع)، عمه «لیلی بنت ابومرّه» همسر امام حسین(ع) بود.

[1]. «سرنوشت همسران امام حسین (ع) بعد از حادثه کربلا»، 11647؛ «دشمن‌‌شناسی از نگاه امام علی(ع(، 106504.

[2]. البته مراد از امرء القیس، شاعر معروف عرب نیست که سال‌ها قبل از ظهور اسلام از دنیا رفته بود.

[3]. ثقفی، ابراهیم بن محمد بن سعید بن هلال، الغارات أو الإستنفار و الغارات، محقق، مصحح، محدث، جلال الدین،‏ ج 2، ص 816، تهران، انجمن آثار ملی، چاپ اول، 1395ق.

[4]. «حضور مادر حضرت علی اکبر (ع) در کربلا»، 11901؛ «زندگی‌نامهامامعلی(ع)»، 98397.

[5]. شیخ مفید، الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج 1، ص 354، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.