واژه‌های «نعیم»، «نعماء»، «ناعم» و دیگر مشتقات از ریشه «نعم» در قرآن کریم دارای چه معنایی می‌باشند؟
پرسش
سلام علیکم؛ نعیم چه صیغه‌ای ست؟ صفت مشبهه، یا اسم مبالغه، و یا به معنای منعوم؟ آیا منعوم استعمال شده است؟
پاسخ اجمالی
مشتقاتی که برگرفته از ریشه«نعم» میباشند، بیشتر در مواردی که حال خوش، زندگی دلنشین و یا هر خیر و برکتی وجود داشته باشد، مورد استفاده قرار میگیرند که هم شامل زندگی دنیوی و هم برکات معنوی میشود.
مصدر این ماده، «نعمة» و «نعومة» است که به معنای خوشی و شادمانی و در رفاه بودن است.[1]
جمع «نعمة(نعمت)»، «نِعَم» و «انعُم» است.
«نَعماء» نیز به معنای نعمتی است که دارای امتداد بوده و در طول زمان ادامه دارد.
«نَعیم» صفت مشبه از این ماده است که دلالت بر ثبوت و پایداری نعمت میکند.
«ناعم» نیز اسم فاعل این ماده و دلالت بر حدوث آن است، نه ثبوت.[2] و به عنوان نمونه، در آیه «وُجُوهٌ یَوْمَئِذٍ ناعِمَة»[3] میتوان از این منظر به نعمت نگریسته شود که چنین وضعیتی وجود نداشته و سپس به وجود آمده است.

[1]. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج 12، ص 580، بیروت، دار الفکر للطباعة و النشر و التوزیع، دار صادر، 1414ق.
[2]. مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج 12، ص 178 – 180، تهران، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، 1360ش.
[3]. غاشیه، 8.