آیا فرار از پرداخت مالیات در کشورهای غیر اسلامی جایز است؟
پرسش
همواره به ما گوشزد می شود که فرار از پرداخت مالیات به دولت، کار حرامی است. فرض بگیرید ما در یک کشور غیر اسلامی زندگی می کنیم، جایی که اکثر مالیات ها توسط مقامات فاسد دولت، به منظورافزایش ثروت خود، اختلاس می شود. آیا با این فرض، پرداخت مالیات در این کشور جایز است؟
اگر دولت و نظام حاکم بر چنین کشوری فاسد باشد، آیا اجتناب از پرداخت مالیات و تهیه پول برای خمس و امور خیریه صحیح است؟
ما ملزم به پرداخت مالیات بر درآمد هستیم، اما مردمان فقیر سهم کمی از این مالیات می برند. بنابراین، اهداف تعیین شده برای جمع آوری مالیات محقق نمی شود. با این حساب، آیا فرار از پرداخت مالیات جایز است؟ ناگفته نماند مشاهده اختلاس و سوء استفاده های مقامات حریص و فاسد دولتی از وجوه کلان مالیاتی که ما پرداخت می کنیم کار سختی است. با این توضیح، می خواهم بدانم مراجع بزرگوار تقلید در این باره چه نظری دارند؟ ما در شرایط سختی به سر می بریم.
پاسخ اجمالی

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

1. وقتی شما در یک کشور زندگی می کنید، باید به قوانین آن کشور عمل کنید، مگر این که خلاف شریعت اسلامی باشد.

2. اگر فرار شما از مالیات موجب بد نامی مسلمانان شود، قطعاً حرام است و در غیر این صورت نیز تبعیت از قوانین کشوری که شما به صورت قانونی در آن زندگی می کنید، لازم است، مگر در مواردی که قانون آن کشور خلاف شریعت اسلامی باشد.