حکم دست دادن با زنان غیر مسلمان چیست؟
پرسش
حکم دست دادن با زنان غیر مسلمان چیست؟ در بعضی مواقع دست ندادن با یک خانم در فرهنگ آن کشور بی احترامی محسوب می شود علاوه بر این که برداشت های خاصی از فرهنگ مسلمانان می شود . با این توصیفات حکم دست دادن با زنان غیر مسلمان در چنین مواضعی چگونه است؟
پاسخ اجمالی

بدیهی است که آن چه در دین اسلام حائز اهمیت است خشنودی و رضای خداوند است نه غیر او.

فرهنگ غیر مسلمانها یا تلقی آنها نسبت به اسلام و مسلمانان، نمی تواند عذر قانع کننده ای برای صرف نظر کردن از احکام الهی و سرپیچی از اطاعت خداوند گردد.

مسلما برخورد با نامحرم باید به گونه‏ای باشد که در آن هیچ مفسده و یا خوف مفسده وجود نداشته باشد.[1]

در خصوص دست دادن و مصافحه کردن با غیر مسلمان، نیز باید گفت:

مراجع بزر گوار تقلید به صورت کلی فرموده اند: دست دادن با نامحرم جایز نیست، مگر این که چیزی حایل و حجاب گردد، یا عناوین ثانویه ای مثل ضرورت صدق کند.

امام خمینی (ره) می فرماید: جایز نیست براى مرد که مس کند بدن زن نامحرم را حتى دست و صورت او را مگر آن که از روى دستکش و پارچه باشد، به شرط آن که قصد سویى نداشته باشد.

هم چنین جایز است نظر کردن و لمس نمودن مرد زن را و زن مرد را اگر چنانچه ضرورت اقتضا کند و دفع ضرر متوقف بر او باشد، مثل علاج کردن و نجات دادن از غرق شدن و سوختن[2]، و باید اختصار شود به آن مقدارى که مورد ضرورت و حاجت است.[3] و [4]

[1] . توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسئله ی 2442؛ همان، ص 809، سؤال دوم ؛ مسائل جدید، ج 1، ص 137 - 138.

[2] . برای آگاهی بیشتر، نک: توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص 929 ، سؤال 36،37 ؛ جامع المسائل، آیت اللّه فاضل , ج 1 مسئله ی 1717، أجوبة الاستفتاءات (بالفارسیة)، س 1310ص290.

[3]  نجاة العباد، امام خمینی، ص364 ، مسئله ی 23، 24.

[4]  اقتباس از سؤال 574.