چهار سال است که عقد کرده ام، ولی هنوز عروسی نکرده ایم، آیا من در مورد رابطه جنسی با شوهرم وظیفه ای دارم؟
پرسش
سلام من 4 سال است که عقد کرده ام، ولی هنوز عروسی نکرده ایم، با این که با هم محرم هستیم، ولی تا زمانی که عروسی نکرده ام، علاقه ای به رابطه جنسی ندارم، آیا من در مورد رابطه جنسی با شوهرم وظیفه ای دارم؟
پاسخ اجمالی

زنی که به عقد دائمی مردی در می آید، باید خود را براى هر لذّتى که او مى‏خواهد، تسلیم نماید و بدون عذر شرعى از نزدیکى کردن او جلوگیرى نکند. و اگر در این موارد از شوهر اطاعت کند، تهیه غذا و لباس و منزل او و لوازم دیگرى که در کتاب های فقهی بیان شده، بر شوهر واجب است و اگر تهیّه نکند، چه توانایى داشته باشد یا نداشته باشد، مدیون زن است.‏[1]

بنابراین در زمانی که زن به عقد دائمی مرد درآمده است، نباید شوهر را از روابط جنسی محروم کند. علاوه بر این که زن نمی تواند به بهانه عدم پرداخت کامل مهریه توسط شوهر، او را از روابط جنسی محروم کند. مراجع معظم تقلید در پاسخ به این سؤال که: آیا زن می تواند تمکین (عمل زناشویی) را مشروط به پرداخت کل اقساط مهریه اش کند؟ می فرمایند:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی):

در مفروض سؤال زن حق ندارد تمکین نکند[2].

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

با دریافت اولین قسط مهریه زن باید تمکین کند[3].

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):

در صورتیکه مهریه در عقد نقد باشد و زمانى براى آن معین نشده زن می تواند تا مهریه را مطالبه ننموده تمکین نکند ولى در صورتیکه مهریه بصورت دین ما فى الذمه باشد زن حق امتناع از تمکین ندارد[4][5]

اگر در سندهای ازدواج دقت کنید، به صورت معمول پرداخت مهریه را به زمان قدرت و استطاعت موکول می نمایند که با این شرط نمی توان از تمکین در زمان عقد و قبل از عروسی خودداری کرد، اما اگر در ازدواج شرط شود که مهریه به صورت نقدی پرداخت شده و یا شرط قدرت و استطاعت در آن لحاظ نشود، زن می تواند قبل از دریافت کامل مهریه از تمکین خودداری کند که البته در این فرض نیز اگر یک بار تمکین نمود، حق خودداری از تمکین برای دفعات بعد را ندارد.

[1]  توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص 476.

[2]  استفتاء کتبی از دفتر ایشان.

[3]  استفتاء کتبی از دفتر ایشان. معظم له در استفتائات جدید، ج 3، ص 247، سؤال 658، می فرماید:  اگر زوجه قبلاً از اعسار زوج آگاهی داشته است. در این صورت نمی تواند به بهانه پرداخت مهریه، تمکین نکند. و اگر زوجه قبلاً از اعسار زوج آگاهی نداشته است، که دو صورت دارد:

1. به دادگاه مراجعه کرده و از سوی حاکم شرع، قسط بندی شده و زوج مقداری و یا لااقل اولین قسط را پرداخته است، زن باید تمکین کند و نمی تواند به بهانه این که هنوز تمام اقساط تمام نشده تا پایان آخرین قسط، انجام عمل زناشویی را به تأخیر اندازد.

2. به دادگاه مراجعه نکرده و یا این که مراجعه کرده اند ولی هنوز زوج، هیچ قسطی پرداخت نکرده است، زن می تواند تمکین خاص نکند، اما دیگر وظایف زناشویی را باید انجام دهد.

[4]  استفتاء کتبی از دفتر ایشان.

[5] با استفاده از سؤال 3251 (سایت: 4349) (شرط پرداخت کل مهریه در تمکین).