اگر از همسر مهریه‌اش را قرض کنیم، آیا خمس دارد؟ آیا حقوق ماهیانه که در انتهای سال خمسی دریافت می‌شود، خمس دارد؟
پرسش
1. شخصى در اثناى سال خمسی، مهریه همسر خود را مى‌پردازد و سپس از او قرض می‌کند تا در مؤونه خرج کند؛ آیا باید خمس مبلغ مذکور را بپردازد؟ در صورتی که فرد، پول مخمس داشته و نخواهد از آن خرج نماید، چطور؟ 2. آیا به حقوقی که در انتهای سال خمسی دریافت می‌شود، خمس تعلق می‌گیرد؟ یا جزو درآمد سال بعد محسوب می‌شود؟ در صورت تعلق، آیا تمام آن خمس دارد یا فقط مبلغ حقوق تعداد روزهای واقع در سال خمسی، خمس دارد؟
پاسخ اجمالی
1. این کار، قرض گرفتن و بدهکاری به همسر محسوب شده و قرض هم خمس ندارد، مگر اینکه بدهیِ مذکور پرداخت شده و تا پایان سال خمسی جهت نیاز زندگی، مصرف نشود.[1]
2. چنانچه قبل از پایان سال خمسی (ولو با فاصله‌ای کم)، درآمدی حاصل شود، به آن مقداری که صرف در مخارج زندگی نشده و باقی بماند، خمس تعلق می گیرد.[2]

[2]. ر.ک: حسینی خامنه‌ای (مقام معظم رهبری)، سید علی، اجوبة الاستفتائات (فارسی)، ص 212، س 991، نشر دفتر معظم له، قم، چاپ اول، 1424ق. مکارم شیرازی، ناصر، رسالۀ توضیح المسائل، ص 285، م 1524، انتشارات مدرسۀ امام علی بن ابیطالب (ع)، قم، چاپ 52، 1429ق و استفتائات جدید، ج 1، ص 99، س 309، چاپ دوم، 1427ق؛ بهجت، محمد تقی، استفتائات، ج 3، ص 9، س 3403، نشر دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، چاپ اول، 1428ق.