چگونه می توان خمس اجناسی که در سال های گذشته از روی نادانی فراموش شده است محاسبه نمود؟
پرسش
چگونه می توان خمس باقیمانده ی اجناس مصرفی که در سال های گذشته از روی نادانی فراموش شده است محاسبه نمود، با توجه به این که هزینه ها مشخص است ولی مقدار اضافه بر مصرف سال های گذشته را در اختیار ندارم؟
پاسخ اجمالی

به طور کلی کسی که از اول تکلیف و یا چند سال، خمس مال خود را پرداخت نکرده است،  اگر نمی داند چه قدر خمس بر عهده دارد، باید با حاکم شرع (مجتهد جامع الشرایط) یا وکیل او مصالحه نماید و حاکم شرع بدهی او را تخمین می زند و با پرداخت آن تمام اموالش پاک می شود[1].

[1] توضیح المسائل مراجع، ج2، ص32، م1792.