آیا بردن اطفال به مراسم ختم و قبرستان کراهت دارد؟
پرسش
اینجانب فرزندی 10ساله پسر دارم، همسرم از این که او را با خود مراسم ختم می برم، می گوید بردن نوجوانان در مراسم ختم و مزار کراهت دارد! لطفاً اگر در احادیث و روایات چیزی در این خصوص وجود دارد را برای این حانب ارسال نمایید.
پاسخ اجمالی

شرکت دادن کودکان در مجالس و مراسم دینى. همراه بردن کودکان به مسجد، یا مراسم عزادارى در ماه محرّم و یا مناسبت هاى مذهبى دیگر، از قبیل شرکت در نماز عید فطر و جشن هاى مذهبى براى پرورش عواطف دینى آنان بسیار مفید است.

اما در باره بردن نوجوانان به مراسم ختم و قبرستان با جست و جویی که در روایات و کتاب های فقهی انجام گرفت، روایتی که دلالت بر کراهت این کار داشته باشد نیافتیم.

اگر روایت یا دلیل خاصی مورد نظر همسر شما است با بیان دقیق آن، مجدداً با ما مکاتبه نمایید تا مورد بررسی قرار گیرد.

نکاتی را در ارتباط با پرسش مورد نظر یاد آور می شویم:

1. روایاتی که در زمینه ثواب تسلی دادن صاحبان عزا و رفتن به قبرستان رسیده است مطلق است و شامل نوجوانان نیز می شود.

2. از سیره عملی معصومان (ع) می توان نتیجه گرفت که بردن کودکان به قبرستان منعی ندارد و در جریان کسالت و مریضی حضرت فاطمه (ع)، امام علی (ع) مکانی را در بیرون شهر مدینه در قبرستان بقیع به نام بیت الأحزان آماده کرد و حضرت فاطمه همراه امام حسن و حسین (ع) که کودک بودند به این مکان می رفت و برای رحلت پیامبر اکرم (ص) و مصائب به وجود آمده گریه می کرد.[1]

3. گفتنی است در همراهی نوجوانان در مجالس، دقت شود که این گونه برنامه‏ها فراتر از طاقت و حوصله آنها نباشد و آنان را خسته نکند و همچنین در مجالسی آنان را شرکت داد که اعمال برخی افراد تأثیر منفی بر روحیه آنان نگذارد.

این پرسش پاسخ تفصیلی ندارد.

[1]. علامه مجلسی، بحار الأنوار، ج 43، ص 177، مؤسسة الوفاء، بیروت، لبنان، 1404ق.