مدتی است که فکر می کنم همه جا نجس شده است، صریح بفرمائید کجاها نجس است و چه وقت پاک می شود تکلیف من چیست؟
پرسش
حدود چند سال است که فکر می کنم همه جا آلوده به نجاست است هفته قبل پیش روانشناس رفته و پس از گفتگو، مقدار کمی از چیز نجس را داخل ظرف آبپاش ریخت و شروع به پاشیدن آن در اطراف و حتی درب و روی زمین کرد که به اصطلاح این حساسیت از من کاسته شود ولی بعد از آن تمام بدنم قفل شده است و دیگر همه جای اداره و خانه را نجس می دانم راهنمائیم بفرمائید که این چه حکمی دارد و وظیفه من چیست و راه پاک شدن آن چیست چون در آن اداره کار می کنم مجبورم به آنجا مراجعه کنم و هر روز باید بعد از خروج از اداره به حمام بروم تا راحت شوم. کل لباس ها را درآورده و بشویم و حتی پمپ بنزین همکارم را که نزدیک خانه ما سکونت دارد نجس می دانم خواهشمند است حکم مرا ابلاغ بفرمائید و صریح بفرمائید کجاها نجس است و چه وقت پاک می شود تکلیف من چیست؟
پاسخ اجمالی

وسوسه از دسیسه ها و دام های شیطان است‌؛ و نباید به آن اعتنایی نمایید و توصیه می کنیم برای رهایی از آن و برطرف شدن این گونه حالت ها ، در مسیر تربیت نفس خود ، از طریق خود سازی و تهذیب نفس اقدام کنید؛ و با اهتمام به انجام واجبات، تلاوت قرآن و نماز اول وقت و پرهیز از محرمات، وسوسه ها را از نفس خود برطرف نمایید و بدانید که شما می توانید از این بیماری نجات پیدا کنید و شفای شما هم از این بیماری در دستان خود شما است نه شخص دیگر شما نباید نا امید شوید و باید با اراده پولادین به مبارزه با شیطان برخیزید و راه مبارزه هم بی اعتنایی به خواسته و درخواست های وسواسی است.[1]

البته لازم به ذکر است که درمان بیماری وسواس نیازمند زمان است و باید به آرامی و تدریجی صورت پذیرد، پس به خودتان تلقین کنید که وسوسه یک نوع کار شیطانی است و باید هر چه زودتر دست از آن بردارم و به خدا توکل کنید و از او استعانت بجویید تا هر چه سریعتر بر این مشکل پیروز شوید.

نکاتی در مورد پاکی و نجاست:

1- به لحاظ شرعی هر چیزی که قبلاَ‌ً پاک بوده، تا یقین به نجاست آن نداشته باشیم ، پاک است و نباید آن را نجس دانست؛ و اگر آن را نجس بدانیم در واقع با شرع مقدس به مخالفت برخاسته ایم.[2]

2- اصولاً هر چیزی که نمی دانیم نجس است یا خیر، پاک است؛ زیرا اصل در اشیاء بر پاکی است و نجس بودن دلیل می خواهد[3] این از یک سو و از سوی دیگر انسان وسواسی در شرع اسلام یک تکلیف ویژه ای دارد او اگر به نجاست چیزی یقین پیدا کند نباید به یقین خود اعتنایی داشته باشد لذا درباره ‌چیزهایی که به آنها دست زده اید یا در جاهایی که عبور یا کار می کنید ، در مورد همه اینها حکم به طهارت جاری کنید و لازم هم نیست که آنها را آب بکشید و شست و شو نمائید.

3 - رساله عملیه مرجع تقلید خود را دقیقاً مطالعه کنید به خصوص بخش ها ی مربوط به طهارت و نجاست؛ و خود را ملزم کنید که برای آب کشیدن بدن، لباس و یا چیزهای دیگر، به همان کیفیتی که در رساله آمده عمل نمائید و از زیاده روی بپرهیزید و به شک و وسوسه های شیطانی بعد از آن اعتنا نکنید.

در پایان به برخی از احادیث که برای درمان وسواس وارد شده است، اشاره ای خواهیم داشت:

حضرت علی (ع ): روزه گرفتن در سه روز از هر ماه – پنجشنبه اول و آخر ماه و چهارشنبه وسط آن و روزه ماه شعبان – وسواس سینه و پریشانی های دل را از بین می برد.

باز از آن حضرت است که : یاد ما اهل بیت شفابخش هر ناخوشی و بیماری و وسوسه تردیدآور است.

حضرت امام صادق (ع ): در پاسخ به سؤال از وسوسه گر چه زیاد باشد فرمودند: اشکال ندارد؛ بگو لااله الا الله[4].

نتیجه این که گره این مشکل تنها به دست خودتان حل می شود با اراده و ایمان قوی و با توکل به خدا سعی کنید این وسوسه های شیطانی را از خودتان دور کنید ببینید آیا بقیه افرادی که دور و بر شما هستند مسلمان هستند یا خیر اگر مسلمانند شما هم یکی از آنهایی، پس مثل آنها باشید و مثل آنها زندگی کنید و زندگی را برای خود و اطرافیان و دیگران تلخ نکنید.

[1] اقتباس از نمایه شماره 2158.

[2]  حضرت آیت الله فاضل لنکرانی ، جامع المسائل ، ج1 ، س 106 ، ص44 ، چاپ دوم ، چاپ مهر ، 1375 .

[3] نک: علامه محمدرضا مظفر، اصول الفقه ، موسسه مطبوعاتی اسماعیلیان ، ج2 ، ص 215 ، چاپ چهارم ، 1380 هجری شمسی .

4 . سید حمید حسینی ، منتخب میزان الحکمه ، باب وسوسه ، دارالحدیث ، 1385 .