اگر دانشجویی، با آوردن گواهی پزشکی غیر واقعی، اقدام به حذف درس خود کند تا در امتحان آن درس شر کت نکند، اشکال شرعی دارد؟
پرسش
سلام خسته نباشید، من سؤالی درباره قانون حذف دروس در دانشگاه از لحاظ شرعی داشتم. من در دانشگاهی غیر دولتی درس می‌خوانم که تمامی هزینه‌ها بر عهده خود دانشجو است. برای حذف درس دو راه حذف اضطراری و حذف پزشکی وجود دارد. حذف اضطراری در پایان کلاس‌ها و قبل از شروع امتحانات است. اما حذف پزشکی بعد از زمان شروع امتحانات است. در این روش ابتدا توافق استاد برای حذف گرفته می‌شود. سپس یک گواهی پزشکی به پزشک دانشگاه ارائه می‌شود و درس حذف می‌گردد. در دانشگاه ما به دلیل این‌که تمامی هزینه‌ها به عهده دانشجو است و در واقع این دانشجو است که با حذف درس متحمل هزینه‌های مادی و عقب افتادن خود می‌شود. این کار بسیار روت صورت می‌گیرد. به عبارتی، تمام کسانی که چه بدلیل پزشکی و چه غیر پزشکی در جلسه امتحان حاضر نمی‌شوند با آوردن یک گواهی پزشکی هر چند غیر واقعی (و مطمئنا خود دانشگاه می‌داند درصد بالایی از این جمعیت کثیر همه در یک روز بیمار نبوده‌اند) درس خود را حذف می‌کنند. آیا این‌که کسانی که مشکل پزشکی نداشته‌اند از این قانون استفاده کنند با توجه به این‌که تمامی ضررها در واقع متوجه خودشان می‌شود، آیا باز هم حق الناس دارد؛ یعنی حق هم کلاسی های خود را ضایع کرده‌اند؛ چرا که اگر این قانون نبود مجبور به رفتن در سر جلسه امتحان می‌شدند و شاید نمره خوبی نمی‌گرفتند. البته این را بگویم که همه دانشجویان حق حذف اضطراری را دارند، اما حذف پزشکی نیاز به گواهی دارد و صد البته خود دانشگاه می‌داند که درصد بالایی از این گواهی‌ها مصلحتی است. حال، آیا حق الناسی در این میان مطرح است؟ اگر پاسخ مثبت است بعد از گذشت چند سال از این اتفاق چه کاری می‌توان کرد؟
پاسخ اجمالی

ظاهراً حذف درس یک دانشجو،  هیچ ارتباطی به سایر دانشجویان ندارد و در این مورد حقی از کسی یا دانشگاه ضایع نمی‌شود و هیچ حق الناسی در کار نیست. البته دروغ و جعل اسناد حرام است. در هر حال اگر این کار خلاف قوانین و مقررات دانشگاه باشد، جایز نیست.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای(مد ظله العالی):

اگر این کار خلاف قوانین و مقررات دانشگاه باشد، جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی):

آنچه بر خلاف قوانین دانشگاه باشد حضرت آیت الله اجازه مخالفت نمی‌دهد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

در صورتیکه تخلف از قوانین باشد جائز نیست.

حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی(دامت برکاته):

ظاهرا حذف درس یک دانشجو هیچ ارتباطی به سایر دانشجویان ندارد و در این مورد حقی از کسی یا دانشگاه ضایع نمی‌شود و هیچ حق الناسی در کار نیست. البته دروغ و جعل اسناد حرام است. لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.