به سبب چه عیوبی زن یا مرد می توانند عقد ازدواج را فسخ کنند؟
پرسش
سلام 6سال از ازدواج من می گذرد و هر روز از موهای همسرم کاسته می شود و تقریباً ریخته شده است این موضوع حق طلاق را به من می دهد .(بدون پرداخت مهریه )؟
پاسخ اجمالی

یکی از اسباب بطلان و فسخ عقد، عیوبی است که در زن و مرد وجود دارد این عیوب یا بعد از عقد ایجاد شده و یا قبل از عقد هم بوده و در زمان ایجاد عقد بیان نشده یا مجهول بوده .برخی از این عیوب مشترک است یعنی وجود آن در مرد و زن موجب فسخ می شود ولی برخی مخصوص زن و برخی مخصوص مرد است.

بنابراین؛وجود برخى عیوب در زن یا مرد، در صورت جهل به آن‌ها از طرف دیگری پیش از عقد، مجوّز برهم زدن عقد ازدواج به وسیلۀ مرد یا زن است.

عیب مشترک: دیوانگى

عیوب مخصوص مرد: عنّین بودن (کسی که به علت مرض یا پیری توانایی انجام همبستری را ندارد)، مجبوب بودن (کسی که آلت تناسلی نداشته یا قطع شده) و اخته بودن مرد، البته وجود این عیب بخصوص در صورتی حق فسخ به زن می‌دهد که قبل از عقد وجود داشته باشد.

عیوب مخصوص زن: قرن (مانعی در رحم زن که مانع جماع می شود) افضاء (یکی شدن مَخرج حیض و غائط) و رتق (بسته بودن محل جماع در زن)، ‌جذام،‌ پیسی، نابینایی، زمین‌گیر شدن.

اگر مرد یا زن یکی از عیوب مخصوص را داشته باشد موجب فسخ عقد می‌شود.

تذکر: اگر عیوب یاد شده پس از عقد- گرچه پیش از آمیزش- در زن به وجود آید، مجوّز فسخ عقد به وسیلۀ مرد نیست

و غیر از عیوب یاد شده، اگر زن مبتلا به دیگر عیوب شود، مجوزی برای فسخ عقد نیست.[1]

از نظر اخلاقی در موردی که بیان کرده‌اید، بهتر است مدارا کنید؛ زیرا همسرتان وقتی وارد خانه شما شده است این چنین نبوده و در همین زندگی مشترک است که به ریزش مو مبتلا شده، علاوه بر این‌که می‌توانید با درمان‌های پزشکی مسئله را پیگیری کنید.

.[1] سبزواری، عبدالأعلی، جامع الأحکام الشرعیة، ص 562، چاپ نهم، انتشارات المنار، قم، بی تا.