سهل بن سعد ساعدی که بود؟
پرسش
لطفا در مورد سهل بن سعد ساعدی (یکی از اصحاب پیامبر اکرم (ص)) توضیح دهید.
پاسخ اجمالی

سهل بن سعد بن مالک انصاری ساعدی از صحابه معروف رسول خدا بوده که در زمان رحلت پیامبر پانزده سال داشته است.در ابتدا نام او "حزن" بوده ولی پیامبر او را "سهل" نامیدند. کنیه او "ابو العباس" بوده است .وی عمر زیادی کرد و گفته شده است که آخرین صحابه ای بود که در مدینه وفات کرد. بعضی سال وفات او را 88 و بعضی 91 و بعضی 96 هجری بیان کرده اند.[1]

مرحوم مامقانی می گوید: سهل بن سعد از صحابه رسول خدا (ص) و از شیعیان حضرت علی (ع) بوده است.[2]

سعد از راویانی است که از پیامبر اکرم (ص) و امیر المومنین (ع) روایت نقل کرده است.[3] هم چنین روایت معروفی از او در باره چگونگی ورود اسرای کربلا به شام نقل شده است.[4]

[1] نگاه کنید: ابن اثیر، اسد الغابة، ج 2 ص320، بیروت، دار الفکر، 1409؛ ابن عبد البر، الاستیعاب، ج 2 ص 664، بیروت، دار الجیل، چاپ اول، 1412؛ ابن حجر، الاصابه، ج 3 ص167، بیروت، دار الکتب العلمیه، چاپ اول 1415.

[2] مامقانی، تنقیح المقال ، ج 2 ص76، بر گرفته شده از: محدثی، جواد، موسوعة عاشوراء، ترجمه عربی خلیل زامل العاصمی، ذیل عبارت سهل بن سعد. سایت مرکز الابحاث العقائدیة: http://aqaed.com.

[3]شیخ طوسی، رجال، ج 1 ص 66 و 40، نجف، انتشارات حیدریه، 1381.

[4] علامه مجلسی، بحار الانوار، ج 45 ص 127، بیروت، موسسه الوفاء، 1404. با استفاده از اسدی ، اکبر، پژوهش نامه امام حسین، 425، نشر و پژوهش معنا گرا، 1377. کتابخانه الکترونیکی وب سایت دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم شعبه اصفهان http://www.morsalat.com.