کارمندانی که بابت اضافه کاری بیشتر از واقع، پولی دریافت می‌کنند، آیا مبلغ مازاد حلال است؟
پرسش
اینجانب کارمند دولت می‌‌باشم. حقوق و مزایایی که نسبت به شغلمان به ما می‌‌دهند کم بوده و سختی کار زیادی داریم، که مسئولان بالاتر و کسانی‌‌که مسئول تعیین حقوق و سختی کار می‌‌باشند، در جریان کامل سختی و مشقت کار ما هستند، ولی اذعان می‌‌نمایند که به علت کمی بودجه نمی‌‌توانند حقوق ما را نسبت به همکارانمان بیشتر نمایند. به همین دلیل مسئول مستقیم ما که اختیارات زیادی از قبیل گزارش اضافه کاری و مرخصی و خانه سازمانی و کم نمودن حقوق و ... را دارد، در هنگام اعزام به ماموریت‌‌های گروهی، مدارکی را بیشتر از مقدار کارهای انجام شده در ماموریت می‌‌نویسد که با این کار جبران کمبودهای فوق گردد. آیا این پول ماموریت‌ها شرعی است؟ اگر نیست، پول‌هایی را که تا به حال گرفتیم و تعیین نمودن مقدار آن بسیار سخت یا غیر ممکن است چه باید کرد؟
پاسخ اجمالی
اگر آنچه در سؤال ذکر شده است بر خلاف قوانین و مقررات مربوطه باشد، جایز نیست و موجب ضمان است. پس باید به مقداری که یقین پیدا کنید که بریءالذمه شده‌‌اید، برگردانید. البته برخی از فقها[1] در فرض سؤال می‌گویند: اگر احتمال می‌‌دهید که مسؤول مذکور صلاحیت و اختیار این کار را داراست اشکال ندارد.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
تابع قوانین و مقررات مربوطه مى‌‌باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه برخلاف قوانین  و مقررات مربوطه نباشد اشکالی ندارد و در این زمینه از مسئولین مربوطه سوال نمایید.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر احتمال می‌‌دهید که (آن شخص) صلاحیت این کار را دارد اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه تخلف از قوانین باشد جائز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه مفروض سؤال برخلاف مقررات مربوطه باشد جایز نیست و موجب ضمان است و به مقداری که یقین دارید کمتر از آن نیست باید برگردانید.

[1]. آیت الله سیستانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.