یارانه از بیت المال به شمار آمده و همگان در آن سهیم‌اند، پس آیا قطع کردن یارانه عده‌ای بدون رضایتشان از نظر شرعی جایز است؟
پرسش
با توجه به این‌که طبق قانون، بودجه یارانه از محل افزایش قیمت حاملهای انرژی تامین می‌شود و با توجه به این‌که همه مردم به نحوی در تامین بودجه یارانه‌ها شریک هستند؛ 1-آیا سهم یارانه جزء بیت المال حساب می‌شود؟ 2-آیا قطع‌کردن یارانه عده‌ای بدون رضایت آنان از نظر شرعی جایز است؟
پاسخ اجمالی
منابع یارانه‌ها جزء بیت المال است ولی اموالی که در حکومت اسلامی تعلق به نیازمندان دارد فقط باید به آنها داده شود. بنابراین قطع یارانه عده‌ای بدون رضایت ایشان در صورتی که براساس قانون و مقررات باشد، اشکال ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر نتوانستیم تمام متوقعان را راضی کنیم اولویت‌ها را در نظر می‌گیریم در ضمن اموالی که علی(ع) به طور مساوی تقسیم می‌کردند اموال خاصی بود که ملک همه مسلمین بود ولی اموالی که در حکومت اسلامی تعلق به نیازمندان دارد فقط باید به آنها داده شود. ولی اگر روزی برسد که دولت به قدر کافی پول در اختیار داشت مانعی ندارد دیگران را هم بهره‌مند سازد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
این نوع موارد باید با صلاحدید و امضای حاکم شرع و ولی فقیه باشد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
منابع یارانه‌ها جزء بیت المال است؛ اما شیوه خرج‌کردن آن تابع قانون و مقررات می‌باشد و لازم نیست حتماً به همه مردم اعطا شود. بنابراین قطع یارانه عده‌ای بدون رضایت ایشان در صورت که براساس قانون و مقررات باشد، اشکال ندارد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.