در بعضی اقوام رسم است که جهت احترام، دست بزرگان را گرفته و می‌بوسند، آیا اگر در این‌باره افراد به هم نامحرم باشند، اشکالی دارد؟
پرسش
در افغانستان در بعضی اقوام رسم است که دست بزرگان را می‌بوسند و گاهی اتفاق می‌افتد که دختران دست مردان بزرگ و پسران دست خانم‌های بزرگ را که قرابتی بین هم دارند ولی مَحرم شرعی نیستند، می‌بوسند. تکلیف در این زمینه چیست؟
پاسخ اجمالی
اگر بالغ نباشند اشکال ندارد، در غیر این‌صورت دست دادن و بوسه بر دست نامحرم جایز نیست و در این‌باره باید آنها را با فرهنگ اسلامی آشنا کنیم.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
بوسیدن دست نامحرم حرام است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
دست دادن با زن نامحرم جایز نیست و اگر آنها را با فرهنگ اسلام آشنا کنیم مشکل حل خواهد شد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر بالغ نباشند اشکال ندارد و اگر بالغ باشند از پشت پارچه‌ای می‌توانند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
بوسه بر دست نامحرم جایز نیست.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.