در مورد اجاره به شرط تملیک، آیا این قرارداد واقعاً اجاره بوده و صحیح است؟ شرط تملیک در این قرارداد، آیا شرط نتیجه است یا شرط فعل؟
پرسش
سه سوال درباره اجاره به شرط تملیک داشتم: 1. آیا این قرارداد واقعاً اجاره است؟ (زیرا اجاره بر اساس تعریفی که فقها ارائه کرده‌اند، تملیک منفعت معلوم در برابر عوض معین، می‌باشد نه تملیک عین) 2. با توجه به قصد جدی متعاملین بر تملیک عین، آیا این نوع اجاره صحیح است؟ 3. شرط تملیک که در این قرارداد گنجانده می‌شود، آیا شرط نتیجه است یا شرط فعل؟
پاسخ اجمالی
1و2. این قرارداد، اجاره‌ای است که در ضمن آن شرط مى‌شود که هرگاه اجار‌ه‌ٔ پرداخت شده به اندازه قیمت عین مستاجره برسد، موجر، مورد اجاره را به مستأجر تملیک کند و صحیح است.
3. شرط نتیجه آن است که تحقق امرى در خارج شرط شود و شرط فعل؛ یعنی اقدام یا عدم اقدام به کاری، بر یکى از متعاملین یا بر شخصی دیگر شرط شود؛[1] لذا فقها شرط تملیک در قرارداد اجاره به شرط تملیک را، شرط فعل می‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر در ضمن عقد صحیح اجاره، شرط شود که موجر مورد اجاره را به مستأجر تملیک کند اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
این معامله اجاره است و صحیح است ولى در ضمن آن شرط مى‌شود که هر وقت اجار‌ه‌اى پرداخت شده به اندازه قیمت عین مستاجره رسید آن را به مستاجر تملیک کند و شرط فعل است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
1. آری،  اجاره است.
2. تملیک شرطی که در ضمن عقد اجاره قرار داده می‌شود.
3. شرط فعل است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
1و2. اجاره به شرط تملیک اگر به این نحو که هر یک از اجاره و بیع با اجتماع شرائطشان مستقل باشند مانعی ندارد.
3.  شرط مذکور باید شرط فعل باشد.

[1]. امامى، سید حسن، حقوق مدنى، ج‌4، ص 372، انتشارات اسلامیه، تهران، بی‌تا.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.