در سوره اعلی آیه «وَ الَّذِی قَدَّرَ فَهَدى»، بیان کننده چه نوع هدایتی است؟
پرسش
در سوره اعلی آیه «وَ الَّذِی قَدَّرَ فَهَدى»، بیان کننده چه نوع هدایتی است؟ آیا یک هدایت خاص است؟
پاسخ اجمالی
«وَ الَّذِی قَدَّرَ فَهَدى»؛[1] و آن کس که اندازه‏‌گیرى کرد و هدایت نمود.
در این آیه خداوند در بیان «هدایت تکوینی» است. منظور از «هدایت» در این آیه همان هدایت تکوینى است که به صورت انگیزه‌‏ها و قوانین بر هر موجود حاکم است، اعم از انگیزه‌‏هاى درونى و برونى. به عنوان نمونه از یک سو پستان مادر و شیر آن‌را براى تغذیه طفل آفریده و به مادر عاطفه شدید مادرى داده، و از سوى دیگر در طفل انگیزه‌‌‏اى آفریده که او را به سوى پستان مادر مى‌‏کشاند، و این آمادگى و جاذبه دو جانبه در مسیر هدف، در همه موجودات دیده مى‌‏شود.
دقت در ساختمان هر موجود و مسیرى را که در طول عمر خود طى مى‌‏‌کند، به وضوح این حقیقت را نشان مى‌‏‌دهد که برنامه ‏ریزى دقیقى برای او وجود داشته، و دست هدایت نیرومندى پشت سر آن است.
البته، در مورد انسان غیر از برنامه هدایت تکوینى، نوعی هدایت دیگر وجود دارد که از طریق وحى و ارسال پیامبران(ع) صورت ‌‏گرفته و هدایت تشریعى نام دارد. نکته جالب توجه این است ‌که هدایت تشریعى انسان نیز در تمام زمینه‌‏ها مکمل هدایت تکوینى او است.[2]

[1]. اعلی، 3.
[2]. ر. ک: طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج‏20، ص 265، دفتر انتشارات اسلامی، قم، 1417ق؛ مکارم، شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‏26، ص 385- 386، دار الکتب الاسلامیة، تهران، 1374ش.