کد سایت fa54773 کد بایگانی 67381 نمایه دادن هدیه با شرط مصرفی خاص و عمل نکردن به شرط
طبقه بندی موضوعی هدیه و رشوه
خلاصه پرسش
اگر مبلغی را برای مصرف در جهت خاصی به ما هدیه دادند، آیا می‌توانیم آن‌را در جهتی دیگر مصرف کنیم؟
پرسش
اگر کسی برای مصرف خاصی، پولی به ما بخشید، آیا می‌توان آن‌را در جهتی دیگر مصرف کرد؟
پاسخ اجمالی
بیشتر مراجع تقلید در این‌باره می‌گویند: اگر فرد، جهت مصرفی خاص، هدیه‌ای دریافت کند، نمی‌تواند از آن، در جایی دیگر استفاده کند و در صورت عمل نکردن به آن، فردی که هدیه داده، می‌تواند هدیه خود را طلب کند. ولی برخی[1] از فقها عمل به چنین شرطی را لازم نمی‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر برای خصوص صَرف در آن مصرف داده، صرف آن در جهت دیگر جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر شرط کرده باشد و قبول کرده باشید نمی‌توانید.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر کیفیت بخشش مقید باشد، تغییر مصرف آن حرام است و در صورت صرف در جهت دیگر، واهب حق دارد هبه را فسخ کند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال باید طبق شرط مذکور عمل شود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
اگر ضمن بخشیدن شرط کند که در جهت خاصی مصرف شود، شرط مذکور لازم الاجرا نیست هر چند عمل به آن بهتر است.

[1]. آیت الله نوری همدانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی و  نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.