اهدای عضو توسط محکومان به اعدام چه حکمی داشته و آیا به این منظور، اعدام فرد با تزریق آمپول جایز است؟
پرسش
1. اهدای عضو محکومان به اعدام از نظر فقهی چه حکمی دارد؟ 2. با توجه به این‌که بسیاری از بیماران، جهت زنده ماندن نیاز به پیوند اعضای رئیسه بدن دارند، آیا جایز است با رضایت افرادی که محکوم به مرگ هستند، آنها به این شکل اعدام شوند که ابتدا آنها را بیهوش کرده، سپس اعضای آنها قطع و به بیماران اهدا شود؟ آیا این مسئله درباره جرایمی که برای آن شکل خاصی از اعدام تعیین شده و یا نشده باشد، متفاوت است؟
پاسخ اجمالی
1. حکم اهدای عضو توسط محکومان به اعدام با سایر افراد تفاوتی ندارد. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه‌ 2904 (حکم اهدای عضو) در همین سایت مراجعه نمایید.
2. چنانچه حاکم شرع (ولی فقیه و قوه قضائیه) مصلحت ببیند، می‌توان این نوع اعدام را با رضایت فرد محکوم، اجرا نمود. البته برخی از فقها[1] آن‌را جایز نمی‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
1. اهدای عضو در غیر فرض ضرورت جایز نیست.
2. اگر خلاف حد مقرر نباشد و حاکم شرع مصلحت ببیند مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
1و2. جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1. با رضایت بستگان و در صورت ضرورت، بعد از اعدام مانعی ندارد.
2. هرگاه محکوم راضى به این امر باشد، و ضرر مهمّى براى او نداشته باشد، جایز است، ولى چنانچه انعکاس خارجى این امر، نامطلوب و دستاویزى براى دشمنان اسلام گردد باید از آن پرهیز کرد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
1. در صورت وصیت میت مانعی ندارد و در غیر اینصورت باید با صلاحدید حاکم شرع (ولی فقیه) باشد.
2. جائز نیست و در برخی از موارد با نظر حاکم شرع باید انجام بگیرد.

[1]. آیت الله صافی گلپایگانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.