کد سایت fa6562 کد بایگانی 6034 نمایه نپوشاندن موهای سر به دلیل ریزش آن و به سفارش دکتر
طبقه بندی موضوعی Laws and Jurisprudence|حجاب
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
آیا می توان به دلیل ریزش موها و سفارش دکتر در باز گذاشتن آن، موهای خود را به طور کامل نپوشانیم؟
پرسش
این جانب متعلق به خانواده مذهبی نیستم. پدر و مادر من معتقد به خدا و پایبند به اصول اسلامی اند و نماز و دعاهای خویش را به سختی و مشکل به جای می آورند. این جانب در ابتدا ایمان خیلی قوی ای نداشتم. اگر چه زمانی که به اسلام روی آوردم هیجده سال بیشتر نداشتم و سپس نماز و عبادت به جای می آوردم و سعی می کردم به هر طریقی از اسلام تبعیت و پیروی کنم، هر چند سال گذشته تصمیم داشتم که حجاب را رعایت کنم، اما خانواده من با این کار مخالف کردند و با پافشاری من و مصمم بودنم بر این کار تنها توانستم که موهایم را بپوشانم. اما در حال حاضر به دلیل بیماری ای که موجب ریزش موهایم شده است و دکتر سفارش نمود که موهای خودم را به طور کامل نپوشانم -و این در حالی است که من موهای خودم را به وسیله شال (هندی) می پوشانم و سعی می کنم که اکثر موهایم را به وسیله آن بپوشانم- حال آیا این عمل برای من جایز خواهد بود که موهای خودم را به طور کامل نپوشانم؟
پاسخ اجمالی
حجاب و پوشش زن به حدی اهمیت دارد که خداوند متعال در قرآن مجید آن را مطرح کرده است. خداوند متعال در سوره نور در این باره می­فرماید: "به زنان مؤمن بگو که چشمان خود فرو ­گیرند و شرمگاه خود نگه دارند و زینت های خود را جز آن مقدار که پیداست، آشکار­ نکنند و مقنعه های خود را تا گریبان فرو گذارند و زینت های خود را آشکار نکنند، جز برای شوهر خود یا پدر خود و یا ... و نیز چنان پای بر زمین نزنند تا آن زینت که پنهان کرده­ اند دانسته شود...".[1]

در اصول کافی روایات متعددی درباره محدوده حجاب بیان شده است که این روایات در باب "آنچه از زنان است و نگاه کردن به آن جایز است"، جمع ­آورِی شده است.

مسعدة بن زیاد از امام صادق (ع) نقل می کند که وقتی از حضرت درباره زینتی که زن می تواند آشکار کند سؤال شد، فرمود: صورت و دو کف دست.

البته از نظر اسلام، پیدا بودن صورت زن در صورتی اشکال ندارد که بدون آرایش یا همراه با آرایش­های خیلی جزئی؛ مثل اصلاح صورت و چیدن ابروها (که در بعضی از عرف­ها آرایش به حساب نمی آید) باشد.[2]

از آن جا که خواهان حکم فقهی مسئله هستید، پاسخ های (استفتائات) زیر برای شما ارسال می گردد:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

پوشاندن موها از نامحرم واجب است.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

بر زنان و دختران لازم است تمام بدن خود به جز گردی صورت و دست ها تا مچ را در مقابل نامحرمان بپوشانند. و این مقدار به هر نوع لباس غیر زینتی که تنگ و چسبان نباشد پوشیده شود کافی است. هر چند چادر حجاب برتر است.

توجه داشته باشید در محیط خانه و در برابر محارم پوشاندن موها وجهی ندارد و می توانید آزاد باشید.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

اگر پوشاندن مو برای سلامت آنها مضر باشد، در حد امکان باید آن را از نامحرم بپوشاند و بیش از آن واجب نیست. در این حال جز در حد ضرورت در مقابل نامحرمان ظاهر نشود.

برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به:

1. نمایه: قانون حجاب و دلائل اجبار در اجرای آن، سؤال شماره 1174 (سایت: 1177).
2. نمایه: محدوده حجاب زن، سؤال شماره 495 (سایت: 536).
3. نمایه: فسلفه حجاب زنان، سؤال شماره 825 (سایت: 884).
4. نمایه: حجاب در اسلام، سؤال شماره 431 (سایت: 459).
5.  نمایه: پوشش پا برای زنان، سؤال شماره 5983 (سایت: 6385).

[1]  نور، 31، ترجمه آیتی.
[2] . اقتباس از سؤال شماره 495 (سایت: 536).