آیا هدیه اعمال نیک به روح بزرگان دین و زیارت قبر آنها در برآورده شدن حاجات مفید است؟
پرسش
آیا هدیه اعمال نیک؛ مانند خواندن نماز، قرآن و ... به روح بزرگان دین در برآورده شدن حاجات مفید و مؤثر است؟
پاسخ اجمالی
از نظر اسلام، انسان - و یا بسیاری از انسان‌ها - پس از مرگ نیز داراى حیات برزخى می‌باشند؛ از این‌رو زیارت اموات، دیدار با بدن‌هاى پوسیده و بی‌جان نیست، بلکه زیارت ارواحى است که در عالم برزخ، زندگى می‌کنند[1] و از دیدار با آنها، شاد می‌گردند و ارتباط با آنان، عبرت‌آموز، و در زندگى مادّى و معنوى انسان، مؤثّر است؛ لذا هدیه دادن اعمال نیک، به اموات، بویژه اولیای الهی و پدر و مادر، در برآورده شدن حاجات مؤثر است؛ چنان‌که در روایات چنین آمده است:
امام علی(ع) می‌فرماید:
«بر سر قبر حق‌داران بروید و آنها را زیارت کنید و کنار آن قبرها از خدا روزى بطلبید، مردگان به دیدار شما خرسند می‌شوند».[2]
«به زیارت مردگانتان بروید، که آنها با زیارت شما خوشحال می‌شوند. انسان، در نزد قبر پدر و مادرش، پس از آن‌که برایشان دعا کرد، حاجتش را بخواهد».[3]

[2]. ابن شعبه حرانی، حسن بن علی، تحف العقول عن آل الرسول(ص)، ص 106، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1404ق.
[3]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج ‏5، ص 569، قم، دار الحدیث، چاپ اول، ‏1429ق.