آیا گروه علیاویه معتقدند که علی بن ابی طالب برتر و با شرف تر از پیامبر اکرم (ص) است؟
پرسش
شیخ العلباء بن دراع می گوید: علی بن ابی طالب برتر و با شرف تر است از پیامبر اکرم محمد (ص) وی می گوید کسی که پیامر را فرستاده علی بود و گمان می کند که پیامبر اکرم از طرف خدا فرستاده شده تا نبوت را به علی تحویل دهد، ولی پیامبر همچنان بر نبوت خود پافشاری کرده بود. بدین سان علیا به وجود مقدس پیامبر توهین کرده. ر.ک بحار الأنوار ج ٢٥/٣٠٥ پاورقی شماره١.
پاسخ اجمالی

اگر شما منابع روایی شیعه را به دقت و به دور از تعصب و غرض ورزی مطالعه کنید، خواهید یافت که این فرقه (علیاویه) از نظر شیعه فرقه ای منحرف بوده، نه تنها مورد تأیید شیعه نبوده و نیست، بلکه اگر به متن بحار الانوار در همان قسمتی که اشاره نمودید توجه کنید، می بینید که در آن روایاتی در رد این گروه آمده است. بنابراین، گروه مذکور به هیچ وجه از شیعیان  نبوده و مورد تأیید پیشوایان و اندیشمندان شیعه نیستند. لذا انتساب این گونه سخنان به شیعیان واقعی به هیچ عنوان صحیح نبوده و نخواهد بود.

روایات زیر به عنوان نمونه برای تأیید ادعای ما بیان می شود:

1. [رجال الکشی‏] قَالَ نَصْرُ بْنُ الصَّبَّاحِ مُوسَى السَّوَّاقُ لَهُ أَصْحَابٌ عَلْیَاوِیَّةٌ یَقَعُونَ فِی السَّیِّدِ مُحَمَّدٍ رَسُولِ اللَّهِ ص وَ عَلِیُّ بْنُ الْحَسَکَةِ الْجَوَّازُ الْقُمِّیُّ کَانَ أُسْتَادَ الْقَاسِمِ الشَّعْرَانِیِّ الْیَقْطِینِیِّ وَ ابْنُ بَابَا وَ مُحَمَّدُ بْنُ مُوسَى الشَّرِیعِیُّ کَانَا مِنْ تَلَامِذَةِ عَلِیِّ بْنِ حَسَکَةَ مَلْعُونُونَ لَعَنَهُمُ اللَّهُ وَ ذَکَرَ الْفَضْلُ بْنُ شَاذَانَ فِی بَعْضِ کُتُبِهِ أَنَّ مِنَ الْکَذَّابِینَ الْمَشْهُورِینَ عَلِیَّ بْنَ حَسَکَةَ وَ فَارِسَ بْنَ حَاتِمٍ الْقَزْوِینِیَّ".

أقول ثم روى الکشی روایات فی لعن فارس و أن أبا الحسن العسکری (ع) أمر جنیدا بقتله فقتله و حرض على قتل جماعة أخرى من الغلاة کأبی السمهری و ابن أبی الزرقاء.[1]

بر اساس این روایت، شخص منحرفی به نام "فارس" با عقیده علیاویه، سخنان نامربوطی را در باره پیامبر(ص) بر زبان می آورده و در پی آن، امام هادی (ع)، فردی به نام "جنید" را مأمور نابود کردن این شخص نموده و او نیز در مأموریت خود موفق شده است.

2.[رجال الکشی‏] ذَکَرَ أَبُو مُحَمَّدٍ الْفَضْلُ بْنُ شَاذَانَ فِی بَعْضِ کُتُبِهِ أَنَّ مِنَ الْکَذَّابِینَ الْمَشْهُورِینَ ابْنَ بَابَا الْقُمِّیَّ

قَالَ سَعْدٌ حَدَّثَنِی الْعُبَیْدِیُّ قَالَ کَتَبَ إِلَیَّ الْعَسْکَرِیُّ ع ابْتِدَاءً مِنْهُ أَبْرَأُ إِلَى اللَّهِ مِنَ الْفِهْرِیِّ وَ الْحَسَنِ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ بَابَا الْقُمِّیِّ فَابْرَأْ مِنْهُمَا فَإِنِّی مُحَذِّرُک‏.[2]

مطابق با این نقل، امام عسکری (ع) نسبت به افرادی از این گروه منحرف، اعلان برائت و بیزاری کرده است.

[1] علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج 25، ص 317، ح 83، موسسه الوفاء، بیروت، 1404هـ ق.

[2] همان، ح 84 .